Амадеус

Амадеус
театрална постановка
от Питър Шафър
Превод: Деница Димитрова
Постановка и режисура: Стайко Мурджев
Сценография и костюми: Петя Боюкова
Музика: Петър Дундаков ·  Хореография и сценична пластика: Станислав Генадиев
Плакат: Радослава Боор Даскалова
Със: Стоян Радев, Ненчо Костов, Христина Джурова, Симеон Лютаков, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Веселина Михалкова, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Недялко Стефанов, Роберт Ваханян, Гергана Арнаудова, Александра Майдавска, Даниела Викторова
В прочита на режисьора Стайко Мурджев (ИКАР 2020 за режисура) прославеният приживе италианец Антонио Салиери, Главен капелмайстор в императорския двор на Йозеф II, е Стоян Радев, носител на ИКАР за водеща мъжка роля. В ролята на великия австрийски композитор влиза носителят на Аскеер за изгряваща звезда Ненчо Костов.


„При Питър Шафър нещата са полюсни, но в същото време са единни в полюсността си, ако мога така да се изразя. Той изгражда Моцарт като – както той сам го нарича – цинично и вулгарно дете, което върши глупости и води един нискоморален живот, а в същото време създава изключителна музика, която е всъщност вътрешната му светлина. И още по-голямата рана в спектакъла е Салиери. Ние сме свикнали да разсъждаваме за Салиери като за онзи еднопланов завистник и ревнивец, а всъщност Питър Шафър ни предлага под тази маска един човек, който се бори за правда, който отстоява своята правда, би я отстоявал дори и пред Бог. Разказът, който ние водим с актьорите, е всъщност разказ за борбата с Бога чрез Моцарт. ", споделя режисьорът.

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.