Юзър

Юзър
театрална постановка
Авторски спектакъл на Алексей Кожухаров и Боян Иванов
Видеомапинг: Тодор Тодоров
Музикално оформление: S.U.S.F.
В центъра на представлението е обикновеният човек с новата зависимост от черния екран – на смарт телефона, на компютъра. С чувство за хумор около главният герой се завъртат едни от най-непосредствените теми на ежедневието ни. Колко време можем да издържим, без да си погледнем телефона за съобщения? Можем ли да излезем победители в битката с алгоритмите на мрежата? Парадокса на селфито и в крайна сметка един от най-щекотливите въпроси от ерата на социалните мрежи – за кого се снимаме? Преди хората са се снимали само при важни поводи. Албумите от едно време са запечатали важните мигове, а сега снимаме всичко и не се връщаме повече назад, освен за да прехвърлим снимките от по-стар на по-нов носител.


В поредица от сцени, разиграни ту на принципа на стендъп комедия, ту като скечове, героят преминава асоциативно през различни ситуации, в които с чувство за хумор се разглеждат семейните и приятелските отношения пречупени през „черния екран“. Формата на one man show иронично е нарушена от актриса, която не е обявена, че участва в представлението, и която в началото е привлякла вниманието на публиката само с това, че се обажда и апострофира от зрителната зала, но би трябвало да изглежда като зрител. Когато гледната точка на главния герой към смарт технологиите обаче започне да става „прекалено мъжка“, тя се намесва и той ѝ предлага да се включи в представлението. Оттам условността и реалността започват игра, която е пренесена върху темите от представлението.
Спектакълът завършва в точката, където е започнал на шега, но след всички комични ситуации, завръщането към началото вече не звучи толкова забавно – да наблюдаваме света през екрана на телефона, докато снимаме видео е колкото парадоксално смешно, толкова и драматично.
Сценарият разчита на език, образи и неологизми, директно разпознаваеми от всички, които започват и завършват деня си с лайкове, фейсбук приятелства и „споделяния“.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.