Зорба Гъркът

Зорба Гъркът


Оригинално заглавие: Zorba the Greek

балет
Балет от Микис Теодоракис
Режисура и хореография: Лорка Масине
Художник: Валентин Топенчаров
С: Еленко Иванов, Емил Йорданов, Людмила Илиева, Марина Маринова, Румен Бонев
Зорба Гъркът на Никос Казандзакис е най-популярният роман в новата гръцка литература и всички го четат с почти същото старание като Омировата Илиада, а понякога дори с по-голямо удоволствие.


Поставянето на творбата на сцена също винаги е посрещано с голям интерес, а тази седмица нашата Националната опера и балет ще ни зарадва с чудесна балетна интерпретация по темата. За хореографията на Зорба Гъркът се е погрижил световноизвестният Лорка Масинe – син на големия руски танцьор и хореограф Леонид Масине.

Лорка създава балета през 1988 по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис. От премиерата си преди почти 20 години спектакълът е игран стотици пъти в някои от най-големите концертни и оперни зали в Европа и света. Зорба Гъркът е същински спектакъл-фойерверк за ценителите на атрактивния танц в две действия и 22 картини, история за свободата и любовта към живота. Действието в новелата на Казандзакис се развива на остров Крит, а в балета – на безименен гръцки остров, но последното едва ли ще развали впечатлението ви от шоуто.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.