Жизел

Жизел


Оригинално заглавие: Giselle

балет
Балет от Адолф Адам
Солисти: Марта Петкова/Катерина Петрова, Никола Хаджитанев /Цецо Иванов, Кирил Иванов/ Дойчин Дочев, Георги Аспарухов, Боряна Петрова, Кристина Чочанова, Александър Александров, Калина Калчева, Светослав Николов, Иванка Касабова, Илияна Филипова, Лора Бошнакова, Венера Христова, Вихра Маджарова, Милена Тодорова
Класически балет с любовно-фантазен сюжет, поставен за първи път през 1841 г. в Парижката опера. Спектакълът ще отбележи юбилея на прима-балерината Веса Тонова, която вече 25 години е на сцената на Софийска опера и балет.


Селско момиче се влюбва неподходящо в появилия се красив ухажор, който уж й се заклева във вярност. Лесничеят Ханс я предупреждава в неговата неискреност, намира доказателства за аристократичния му произход, а по-късно се разбира и че е сгоден. Жизел полудява и умира. На гроба й една нощ идва Ханс, който я обича. Вилисите (девойки, починали преди сватбата си) така го увличат в своя танц, че той умира. Дошъл е с тъгата си и графът, участта му би била същата, но Жизел му помага. С обичта си тя му вдъхва сила и любимият й Алберт танцува до зазоряване. Спасен е от смъртта, но не и от болката по загубената обич.
Технически ролята на Жизел е сложна, заради многобройните скокове, но трудността се откроява във втората част, когато земният образ трябва да се превъплъти в дух. Балетното майсторство изисква изтънчената грациозност, израз на духовното като отвъден контур и душевността на самата солистка, да се насложи върху перфектна техника, за да може да се изградят по свой начин двата образа.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.