Любовен еликсир

Любовен еликсир
опера
Опера от Гаетано Доницети
Диригент: Григор Паликаров
Със: Силвия Тенева, Даниел Острецов, Атанас Младенов, Делян Славов, Силвана Пръвчева
Любовен еликсир е комична творба, която разказва историята на италиански несретник и романтик в едно презадоволено общество. Става дума за главния герой Неморино, който се влюбва в богатата Адина - собственичка на СПА центъра, в който той почиства басейна. Неморино е пленен от нея, но е човек "от по-ниско социално стъпало" и няма успех. Затова се обръща към доктор Дулкамара, който му подарява обикновена, чиста вода и му казва, че тя е любовен еликсир.


Първо действие

Неморино е беден селянин, който е влюбен в Адина, красива девойка. Един ден той чува Адина да чете легендата за Тристан и Изолда. Започва да вярва, че му е необходим вълшебен еликсир, за да накара Адина да се влюби в него. Неморино допълнително е притеснен от присъствието на наперения сержант Белкоре, който се е появил с полка си и веднага е предложил брак на Адина в присъствието на всички.

Появява се пътуващ търговец - Дулкамара (който се е самопровъзгласил за доктор), продавайки лекарства за всичко на жителите на селцето. Неморино пита доктора дали не разполага с любовен еликсир, подобен на този на Изолда. Дулкамара естествено, казва че има такъв еликсир и го продава точно на цената на всичките пари с които момъкът разполага. Неморино не предполага, че бутилката съдържа минерална вода, а самозваният доктор му казва, че еликсирът ще подейства след известно време.

Неморино бърза да го изпие и чувства ефекта му мигновено. Набрал смелост, той отива при Адина и въпреки, че тя продължава да го дразни, всички усещат, че между тях има привличане. Самоувереният и надут сержант, обаче вече е направил предложение на Адина. Убеждението на Неморино, че на другият ден ще успее да спечели Адина, заради въздействието на еликсира, го подтиква да се държи безразлично към нея. Това естествено я засяга, но тя запазва хладнокръвие. За да ядоса Неморино, тя приема предложението на Белкоре и се съгласява да се омъжи незабавно за него, тъй като той е получил заповед и трябва да потегли с полка си на сутринта.

Адина и сержантът наблюдават реакцията на Неморино на новината, Белкоре с възмущение, а Адина с отчаяние. Неморино е покрусен и търси доктор Дулкамара за помощ.

Второ действие

Сватбеното празненство на Адина е в разгара си. Доктор Дулкамара е дошъл и пее заедно с Адина, за да забавлява гостите. Пристига нотариусът за да обяви брака официално. Адина е тъжна, защото Неморино не се е появил. Всички влизат в къщата за подписването на брачния договор, само Дулкамара отстава отвън за да си хапне и пийне. Появява се Неморино и виждайки нотариуса разбира, че е изгубил Адина. Той моли доктора за още еликсир, но, понеже Неморино няма пари, докторът му отказва, изчезвайки в къщата.

Белкоре се появява, чудейки се защо Адина изведнъж се е отказала от сватбата. Той пита Неморино защо изглежда посърнал. След като Неморино му обяснява, че това е защото няма никакви пари, сержантът му предлага да се запише в армията и ще му бъде платено веднага. Той написва договор, който Неморино веднага подписва. В замяна на подписа си получава пари, с които смята да отиде при Дулкамара за още еликсир. Сержантът пък е доволен, че лесно е неутрализирал съперника си, изпращайки го на война.

По-късно същата вечер жените в селото коментират, че Неморино е наследил голямо богатство от свой починал чичо, но той все още не знае за това. Появява се Неморино, който е вече е изхарчил парите от договора си за голямо количество “еликсир”, и го е изпил. Жените започват да закачат и ухажват Неморино заради наследството му, той обаче не знаейки за това е убеден, че еликсирът вече действа.

Адина вижда Неморино във весело настроение и се чуди какво ли се е случило с него, и пита доктор Дулкамара за това. Докторът, без да предполага, че обектът на чувствата на Неморино е Адина й разказва историята - измъченият нещастник е изхарчил и последната си паричка за еликсир и дори е продал свободата си, записвайки се в армията, за да си купи още от вълшебното питие и да спечели любовта на неизвестна жестока красавица. Адина веднага разбира, какво се случва и се разкайва за държанието си към Неморино. Тя е влюбена в обикновения момък и се радва на чистотата на неговите чувства към нея.

Появява се Неморино, той е сам и тъжен. Мисли за сълзата която е видял в очите на Адина, когато не й е обърнал внимание, самоуверен под влиянието на еликсира. Заради тази единствена сълза, той е убеден, че Адина го обича.

Тя идва и го пита защо е избрал да се присъедини към армията и да напусне града. Когато Неморино й отговаря, че ще търси по-добър живот, Адина му отговаря, че той е обичан тук и тя е откупила военния му договор от сержант Белкоре. Дава анулирания договор на Неморино - той е освободен от дълга си към армията. Адина му казва, че ако все пак остане в градчето, повече няма да тъгува. Когато той взема договора, Адина се обръща да си тръгне. Неморино мисли, че тя го изоставя и изпада в отчаяние. Ако не е обичан, ако еликсирът, даден му от доктора не действа, тогава той по-добре да отиде да загине като войник. Но Адина го спира и му признава, че го обича и го моли да й прости за предишното й поведение. Неморино е щастлив, той й прощава. Белкоре се връща и заварва двамата влюбени да се прегръщат. Адина разкрива, че обича Неморино. Белкоре не се впечатлява особено, тъй като наоколо е пълно с много други девойки.

Появява се Дулкамара и обявява, че с удоволствие ще предостави на сержанта еликсир за следващите му завоевания. Събралата се наоколо тълпа е единодушна, че еликсирът е вълшебен. Доктор Дулкамара си тръгва, радушно изпратен от всички.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.