Пепеляшка

Пепеляшка
опера
Опера от Джоакино Росини
Реж.: Вера Петрова
Дир.: Григор Паликаров
С: Георги Султанов/Милош Булажич/Хрисимир Дамянов (Дон Рамиро), Алек Аведисян/Атанас Младенов/Свилен Никололов (Дандини), Николай Петров/Орлин Невенкин (Дон Манифико), Биляна Трайковска/Ирина Жекова/Милена Гюрова (Клоринда), Благовеста Мекки-Цветкова/Рая Начева/Юлияна Иванова (Тисбе), Мария Джинга/Оана Андра/Петя Петрова (Пепеляшка), Евгений Станчев/Костадин Мечков/Мартин Цонев (Алидоро)
Пепеляшка, или триумфа на добродушието е комична оперна драма в две действия от Джоакино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети по едноименната приказка на Шарл Перо.


Операта Пепеляшка се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, Росини написва цялата опера за три седмици. Композиторът е на 25 години, когато създава Пепеляшка, но вече има зад гърба си оперни бисери като Севилският бръснар, Танкреди, Италианката в Алжир. Първото представление на операта е на 25 януари 1817 в Театро Вале в Рим. Дебютното изпълнение е прието с известна враждебност, но скоро придобива голяма популярност не само в Рим, но и в други европейски градове, между които Лисабон (1819), Лондон (1820), Ню Йорк (1826). Почти през целия 19 век нейната популярност съперничи на тази на Севилският бръснар, но поради трудните вокални изисквания постепенно отпада от репертоара на театрите и се поставя много рядко.
През 60-те години на 20 век, музиката на Росини се радва на истински ренесанс. Новото поколение мецосопрани и контраалти възвръщат популярността на Пепеляшка и тя отново е на сцената.
През последните десетилетия са осъществени множество звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28 позиция измежду няколкостотин творби от действащия оперен репертоар.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.