Балетът на Том Голд

Балетът на Том Голд
балет
Tom Gold Dance
Солисти на New York City Ballet, Pacific Northwest Ballet и Софийска опера и балет
В програмата: Игор Стравински, Джордж Гершуин, Доналд Кнаак, Джон Зорн
Четвъртият сезон на Американски балет за България настъпва заедно с астрономическото лято и в продължение на три дни (20-22 юни) ще радва ценителите с изящна смесица от танцови стилове плюс неокласика, джаз и образци на съвременното сценично изкуство.


Тази година голямото име в цикъла спектакли е Том Голд – танцьор и хореограф с международна слава, забележителна кариера и собствена танцова компания.
Tom Gold Dance ще блесне на сцената на Софийска опера и балет с най-доброто от репертоара си: пет балетни етюда по безсмъртни произведения, събрани в едно изключително представление. В Apollo (по музика на Игор Стравински) танцьорите Мария Коуроски, Савана Лоуъри и Стивън Хана заедно с примите на Софийска опера ще пресъздадат в движения мита за Аполон и музите.
Gershwin Preludes събира на едно място епохата на джаза и изразните средства на класическия балет, а Concertino (отново по Стравински) ще демонстрира съвременни танцови техники, облягащи се върху неокласиката.
Доналд Кнаак и неговата авангардна Junk музика, композирана специално за рециклирани инструменти ще звучи на фона на новаторската хореография на Туайла Тарп, съчетаваща конвенционалните стъпки със свободни движения. Последен (но не по значение) в този петкратен апотеоз на грацията е фрагментът La Plage, създаден по нотите на емблематичния джазмен и майстор на свободната импровизация Джон Зорн.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.