Парсифал

Парсифал
опера
от Рихард Вагнер
Диригент: Константин Тринкс
Режисьор: Пламен Карталов
Сценография: Свен Йонке
Костюми: Станка Вауда
Диригент на хора: Виолета Димитрова
Музикална подготовка: Рихард Тримборн
С: Костадин Андреев/Мартин Илиев, Радостина Николаева/Гергана Русекова, Ангел Христов/Николай Петров, Атанас Младенов, Бисер Георгиев/Веселин Михайлов, Петър Бучков, Даниел Острецов, Стефан Владимиров
"Как може да се постави спектакъл, в който се представят открито най-възвишените тайнства на християнската религия, на сцени, на които царува фриволността и дори безсрамието? Затова ще го поставя само в моя театър в Байройт. Никъде другаде не бива да се играе Парсифал, дори и след смъртта ми", нарежда Вагнер, когато пише либретото на последната си опера по мотиви от поеми на Волфрам фон Ешенгах и Кретиен дьо Труа.


Този хвърлен камък остава дълго в Бавария, придружен от още две повели: да не се ръкопляска на края на първи акт (което расте до пълна тишина и след финала) и да се гледа на Парсифал като на "тържествена сценична мистерия" за историята на рицарите, които пазят Свещения Граал. След смъртта на композитора обаче съпругата му разбира, че пред шестчасовата опера няма живот, ако остане само в Германия, и захвърля ветото над нея. Така днес Парсифал застава за пръв път и на наша сцена под режисурата на Пламен Карталов (работил още по Пръстенът на Нибелунга и Тристан и Изолда). Палката държи немският диригент Константин Тринкс, а най-добрите гласове на Софийската опера разказват на езика на Вагнер (със субтитри на български) за човешките изкушения по пътя към вярата, която прощава и най-страшните пороци на миналото.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.