Дон Паскуале

Дон Паскуале
опера
от Гаетано Доницети
Диригент: Жорж Димитров
Режисьор: Светозар Донев
Със специалното участие на ученици от майсторския клас на Райна Кабаиванска - Джеонгхйеок Сео (Корея) в ролята на Доктор Малатеста, Сеонкйонг (Ева) Джонг (Корея) в ролята на Норина
Гостуват: Добромир Момеков, Георги Султанов, Диана Василева
С: Николай Петров, Стефан Димитров, Илия Илиев, Хрисимир Дамянов, Александър Георгиев
През 1842 Жул Жанен, директор на Италианския театър в Париж, поръчва на Доницети ново комично произведение, в което да блеснат най-добрите му певци – Луиджи Лаблаш, Антонио Тамбурини и Джулия Гризи.


Да напише музиката му отнема само осем дни (впрочем в кариерата си той композира 75 опери, 16 симфонии и 19 струнни квартета), но на това темпо едва смогва Микеле Акурси, зает с либретото, което накрая е толкова променено от Доницети, че остава неподписано. Накратко: старият ерген Дон Паскуале е готов да се ожени за порядъчната Норина, но неговият приятел доктор Малатеста има хитър план как да го откаже от брачния живот и да събере момичето с младия Ернесто. Този сюжет е добре познат на Софийската опера от 1932 насам, но сега в сложните ансамблови сцени участва и майсторският клас на Райна Кабаиванска, начело с корейците Сеонкйонг Джонг като Норина и Джеонгхйеок Сео като Малатеста.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.