Бал с маски

Бал с маски
опера
Опера от Джузепе Верди
Режисьор: Славчо Николов
Диригент: Майкъл Енгелбрехт
Солисти: Александър Шулц, Таня Иванова, Йонуц Паску, Емилия Иванова, Даниела Дякова· С: Хор и оркестър на Държавна Опера Стара Загора
Убийството на Шведския крал Густав ІІІ по време на бал през 1792 е историческо събитие, което служи за сюжет на много драматични и оперни творби. Операта Густав ІІІ или Бал с маски на Д.Ф.Обер, написана по едноименната пиеса на Е.Скриб, е сред известните произведения на тази тема. Драмата на Скриб и либретото по нейни мотиви служат за сюжетна основа на операта на Верди.


Няма друга творба на Маестрото, която да е претърпявала толкова промени като Бал с маски (първоначално озаглавена Отмъщение с домино). Австрийската цензура категорично забранила сцената на убийство на коронована особа. На Верди било предложено да пренесе действието през средните векове във Флоренция, а кралят съответно да бъде заменен от обикновен дворянин. Верди отказал да направи тези промени, а когато след година забраната била отменена, на него му се наложило да направи някои отстъпки, за да спаси творбата. Убийството на английски губернатор от Северна Америка не би могло да предизвика нежелателни асоциации. Така крал Густав ІІІ станал Ричард Уоруик – губернатор на Бостън, а убиецът му – офицер Анкарстрем, бил назован Ренато. Останалите персонажи също получили английски имена.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.