Мартин Пенев и Станислав Генадиев

Мартин Пенев и Станислав Генадиев
танцово представление
Big Gun
Времетраене: 25 мин. без антракт
Танц и хореография: Станислав Генадиев
Идея и визуално решение: Мартин Пенев
Асистент-хореограф: Виолета Витанова
Музика: Павел Терзийски
Мартин Пенев е дигитален художник. От 2010 участва с групови и самостоятелни проекти в редица фестивали и събития в България, сред които международният фестивал за дигитални изкуства DA Fest 2011, международният театрален фестивал Варненско лято 2012, АСТ Фестивал за свободен театър 2012, Sofia Dance Week 2013, Антистатик 2014. Проектите му, ориентирани към съвременния танц и пърформанс, са водени от интереса как човешкото тяло може да се изменя, да му се придава необичайна роля, подчинена на някакво обективно присъствие. Номиниран е за Икар 2013 за танцовия пърформанс Кадавър (съвместно със Станислав Генадиев), който заедно с интерактивната инсталация Бутон, е номиниран и за международната награда за студенти ESSL Art Award 2013.

Станислав Генадиев е танцьор и хореограф. Първият му авторски проект в България е Imago (2006), заедно с Виолета Витанова, който взима награда Икар за дебют. От 2008 до 2009 създава и работи (съвместно с В. Витанова, М. Йорданов, Д. Папазова и Огн. Серафимова) в компанията за съвременен танц Кинестетик Проджект - София, България. В България участва в редица фестивали, сред които международния театрален фестивал Варненско лято 2012, АСТ Фестивал за свободен театър 2012, Sofia Dance Week 2008 и 2013, Антистатик 2014. За съвместната си работа с Виолета Витанова в представлението Хамлет на Явор Гърдев през 2013 получават Икар за съвременен танц и пърформанс.

Танцовата миниатюра Big Gun разглежда образа на мъж, приел общоприетото разбиране за мъжественост. Зависимостта му от стереотипа се превръща в мутация, като тялото му се слива с протеза-оръжие. Докато пред другите се държи показно, воден от идеята са своята „хиперважност“ (BIG) и демонстриращ стоите фантастични възможности (GUN), се оформя въпросът „Какво се случва, когато остане сам?“


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.