Софийски театрален салон 2013

Софийски театрален салон 2013


19 - 27 март 2013
Изминаха повече от два месеца, откакто Съюзът на артистите в България обяви номинациите си за наградата Икар, а вече започна и Софийският театрален салон, в който ще видим номинираните представления и артисти на столичните сцени. Кулминацията на Салона е с церемонията по връчването на Икар-ите в Народния театър на 27 март. Заемаме се да ви подготвим за събитието с кратка информация кой за какво се бори тази година, а вие разполагате с още няколко дни да гледате постановките, които сте пропуснали, за да стискате палци на своя фаворит.
Един срещу всички?
Големият въпрос на тазгодишните награди Икар е дали Хамлет ще се окаже абсолютният хегемон. Представлението има цели пет номинации – за режисура (Явор Гърдев), за водеща мъжка роля (Леонид Йовчев), за поддържаща мъжка роля (Мариус Куркински), за сценография (Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов) и за майсторско техническо осъществяване. Имената (а и фактите) тук говорят толкова много, че трудно бихме оправдали липса на награди. Отдавна знаем, че Мариус е безапелационният победител в която и категория да се състезава, същото се отнася и за режисьора, но тайничко стискаме палци на Лео да пребори конкуренцията на гиганта Камен Донев и младия си колега Иван Юруков.

Женско сърце
Българският театър е най-добре развиващото се изкуство у нас, а това е не без помощта на новите попълнения в редиците на талантливите ни актриси. Сред номинираните няма как да не ни направят впечатление младите ни надежди – Гергана Плетньова (Соня във Вуйчо Ваньо) се състезава за водеща женска роля, при това представяйки варненския театър. Силвия Станоева (Клер, Мадам, Соланж) в компанията на Иво Желев ще се бори за дебют на годината, а симпатичната Анастасия Ингилизова (Перонела в Декамерон) кръстосва шпаги с Ася Иванова и голямата Светла Янчева за поддържаща женска роля. Тръпнем от любопитство!

Извън рамката
Няма как да не следим с нетърпение кой ще отнесе отличието за съвременен танц и пърформанс, където срещаме името на Станислав Генадиев два пъти – веднъж за Cadaver и втори път за чудесния Мишеловката в Хамлет.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.