Американски балет за България

Американски балет за България


19 - 28 април 2013
От известно време ви подсказваме, че краят на април за големите софийски сцени ще е красиво музикален – на път сме да видим изящни тела и великолепна хореография. Накратко, начинанието, наречено Американски балет за България отново прави грациозно ку-д-пие в Софийската опера и балет и зала 1 на НДК (19-28 април), за да можем се опием от модерни и класически произведения, изиграни от наши и американски балетни танцьори.


Ailey II
Революционерът в американското танцово изкуство Алвин Ейли основава трупата си преди повече от три десетилетия с ясната цел модерният танц да заеме достойно място в балетната йерархия. Твърди, че афроамериканското наследство е неразривна част от богатствата на Америка и не пропуска да го интегрира в хореографиите си. Какаовата сплав от джаз и мускули ще видите от 19:30 на 24 и 25 април в зала 1 на НДК. Програмата е купаж от няколко хитови спектакъла, играни от трупата Ailey II през годините, а сред хореографите са величия като самия Ейли, Джесика Ланг, Беноа-Суон Пуфе (бивш танцьор в Ailey II) и младата надежда на модерната американска хореография Малкълм Лоу.

Балет на Софийска опера и балет
Танцьорите от българска страна ще изпълнят откъси от най-дълго и най-успешно поставяните балетни спектакли отвъд океана. Хореография на големия Джордж Баланчин ще видим в па де дьо-то от Лебедово езеро и в Concerto Barocco от Бах. Бившата стипендиантка в школата на Баланчин Даяна Уайт е оторизираният постановчик на запазената марка Баланчин и днес има грижата неговите балети да се играят точно според изискванията на характерния му стил. Ще видим също и По средата, леко издигнат на именития Уилям Форсайт, спектакъл, признат за съвременен шедьовър. Дивертиментото в програмата идва с Концертът (по музика на Шопен), където Георги Черкин на пианото ще акомпанира на 21 танцьори и техните танцови фантазии. Целият този филм от хореографски миниатюри ще гледате на 19, 20, 21, 27, 28 април в Софийска опера и балет от 19:00.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.