Световен театър в София

Световен театър в София


3 - 8 юни 2013
Световен театър в София е вече отгледана и възпитана традиция. Първите й седем години са налице. От невръстен, едва проходил фестивал, та досега, Световен театър е приютявал любезно постановки от всички краища на света, а между 3 и 8 юни тази година, неговите скъпи гости идват от Словения, Чехия, Германия, Испания и Обединеното кралство.


Малка нощна музика
Красотата на Световен театър идва не само от това, че изкуството на чуждоземна трупа става близко и достъпно нам, но и от безспорния факт, че всяка форма на интерпретация бива позволена и всяко поле за изява - приветствано. Затова не е чудно, че фестивалът стартира с една не досущ традиционна форма на театър - Една нощ в киното (Зад Канала, 3 юни, 19:00). Музикалният спектакъл или театралният концерт, комуто както е по-удачно, събира класически песни, композиции и монолози от филми на Чарли Чаплин, през Уди Алън, та до Дейвид Линч. Главно действащо лице в тази театрално-филмово-музикална сплав е Самуел Финци. Партнират му джаз-музикантът Георги Дончев и младият немски композитор Даниел Регенберг.

Body Moving
Програмата на световен театър започва с музика и някак логично продължава с танц. В голямата зала на Сфумато чешкият хореограф и изпълнител Вероника Швабова ще ни разкаже куп истории с дъх на сладкиш и тегоба на война. Облаци (4 юни, 19:00) пресъздава семейната история на Вероника - лична и съкровена, но и белязана от две световни войни, концентрационни лагери, комунистически режим, политически процеси и бабиния й сладкиш. Наред с насладата от танца обаче, ще поумуваме и върху силата на спомените. Испанският хореограф Чеви Мурадай и актрисата Марта Етура пък търсят съвсем други отговори посредством танца. В Завръщане (Младежки театър, 7 юни, 19:00) двамата ще се опитат да разберат същността на любовта и отношенията между хората, а на 8 юни в камерна зала на Младежкия, ще върви и филм за любовта - Тъмносиньопочтичерно.

Световна класика
Словенската интерпретация на руската пиеса от Александър Островски - Бурята (Младежки театър, 5 юни, 19:00) ни връща към традиционния спектакъл и световната класика. Но бушуват не ветрове и хали, а чувства, остро желание за кардинална промяна и справедлив бунт срещу старите закостенели нрави и порядки. За да не останем с тежест в сърцето обаче британската мрачна комедия Празна история (Люмиер, 6 юни, 19:00), бърза да ни развлече и заинтригува със съдбата на двама комиксови герои, които попадат във все по-заплетени и все по-абсурдни ситуации - губят апартамента си и се опитват да избягат от въоръжените специални части в подземните канали. Нападат ги пчели-убийци, скриват се в боклука, а сетне се озовават и в хотел, обитаван от призраци.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.