Нощ на театрите

Нощ на театрите


14 септември 2013
Човеците са измайсторили свят в света, в който лесно да обсъждат чувства и да бягат от тревоги. На този свят са посветени десетки вечери (от наша страна) и безбройни усилия (от страна на актьорите), а сега – и едно денонощие. Говорим за театър, разбира се. И за неговата първа нощ в София. Нощта на театрите ще се разположи из целия 14 септември – от неговата късна утрин, чак до късния му мрак.


Толкова много любов
Влюбените в театралното изкуство действително ще получат много. Програмата на Нощта на театрите е задоволително обилна и прави богата разходка из различните жанрове. Ще се смеете през сълзи на грозноватия, но красиво влюбен Сирано Дьо Бержерак (Народен театър, 19:00). Ще си спомните навярно онази стара тъжовна българска песен, в която се пита ”Кой ще каже какво е любов?”, (Любовна песен, Младежки театър, 19:00, 5лв). Ще заумувате над остри социални проблеми (Медея, майка ми, Сфумато 19:00, 6лв), ще пеете и танцувате (но разбира се - наум) с героите от Ритъм енд блус (Зад Канала, 19:00, 10лв) и Ах, Бродуей, Бродуей (@лма @лтер, 19:00, вход свободен), ще покажете на подопечните си Чудния свят на Мери Попинз (София, 11:00, 5лв) и ще имате възможност да надникнете зад кулисите на Софийската опера и балет (11:00-24:00), стига, разбира се, това да ви интригува.

Времетръс
Нощта всъщност няма да е истинска нощ, а денят на 14 септември ще е по-дълъг от обикновено. Театралното пиршество започва още в късна утрин, когато някои театри ще отворят вратите си за любопитни очи и продължава чак до късен мрак, когато някои постановки (Заполярная правда, Червената къща, 23:30, 7лв и Краят на играта, @лма @лтер, 24:00, вход свободен) ще разчупят стереотипите. Клишетата ще бори и актьорът и театрален композитор Емилиян Гацов-Елби, който застава на диджейското място в клуб Maze в 24:00. Толкова за ”високата” и ”ниската” култура - явно след полунощ всичко ще бъде преобърнато в танци.

Имате поща
Всичко наоколо ни лесно би могло да се превърне в сюжет. Затова и нашата скъпа приятелка Гери Турийска неведнъж ви е отправяла предизвикателството да претворявате всекидневното в приказка, която сетне да й изпратите по пощата. В Нощта на театрите ръкавицата отново е хвърлена, при това съвсем театрално. Специалното издание на Пощенска кутия за приказки е посветено на Да бъдеш или не, а вашите истории ще четат актьорите Иво Аръков, Биляна Петринска, Стефан А. Щерев, Ирмена Чичикова, Дарин Ангелов, Антоний Аргиров, Мартина Вачкова, Силвия Петкова, Александър Сано и Станимир Гъмов (One More кино, 20:00, вход свободен).

Светът е сцена
В Нощта на театрите бавно се прокрадват и други изкуства. Изложба Зад кулисите се открива в НАТФИЗ (18:00, вход свободен), в Derida Dance Center ще получите безценни уроци по танци (11:00-18:00, вход свободен), а в Mall Sofia ще пробвате как ви върви рисуването върху стъкло и правенето на бижута (12:00-18:00, 5лв). Дом на киното пък се включва към театралния фестивал с няколко специални прожекции, посветени на Пина Бауш - триизмерният Пина на Вим Вендерс е от 15:00 и 19:00, документалният филм с нейно участие Кафе Мюлер от 17:00, 36-минутната среща с творчеството на Пина Пролетно тайнство е от 18:00, а документалният Фолкванг среща Африка – от 21:00.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.