Антистатик 2014

Антистатик 2014


7 - 13 април 2014
Съвременното сценично изкуство отдавна има своя ниша и публика у нас, благодарение на фестивала Антистатик, чието седмо издание по традиция ни среща с новите революционни течения в световния танц и пърформанс.
В рамките на една седмица фестивалът ще се проведе в пространствата на Център за култура и дебат Червената къща и Театрална работилница Сфумато, като този път ще превземе дори и един от столичните молове.


Тази година събитието преминава под мотото Как го виждаш? и, респективно, търси и провокира дискусията като форма на възприятие. Осемте продукции, които ще гледаме между 7 и 13 април отразяват насоките в развитието на новото европейско изкуство – като физическо проявление, политически отглас или интерпретация на съвременната култура.
Ако сте заинтригувани от идеята за игра между крайна близост и дистанция, не пропускайте спектакъла на Джаред Градингер и Ангела Шубот – Вместо какво са те (Сфумато, 8 април, 19:00). Макар че е вписан в програмата като пърформанс, този танц е по-скоро физически експеримент, който двамата участници реализират чрез движение и интензивно дишане. Върху крайните изразни средства на тялото е изграден и танцовият проект на Михаел Турински – Хетерономен (Червената къща, 10 април, 20:00), в който роденият с увреждания артист поставя под въпрос законите на хореографията, изпитвайки функционалността на собственото си тяло. С огромен интерес ще проследим представлението Show Me How (Червената къща, 12 април, 21:00), третиращо манията по копирането и идентифицирането с другия в съвременното общество.
Българските представители на Антистатик са артистите от ТриЗависим, които взимат участие във феста с три миниатюри – anti-GONE – it’s me (на Галина Борисова и Джина Шербанеску), BIG GUN (идея и визия Мартин Пенев) и Идентичност (авторски проект на Ирина Голева) – в Червената къща на 9 април от 21:00.
Възможността да общувате с изпълнителите непосредствено след представленията им и да вземате активно участие в обсъждането на теми, свързани с бъдещето на съвременния пърформанс, е онова, заради което Антистатик е известен като платформа на свободната изява. Тази година съвместно с Асоциация за свободен театър организаторите на фестивала подлагат на анализ и открита дискусия начина на управление на държавните и общински театри и необходими промени в регламентирането на отношенията им с независимите продукции.
Ако пък танцът радва не само възприятията ви и почувствате непреодолимо желание да скъсите бариерата между себе си и сцената, образователният панел Без дистанция с теоретична част и уъркшоп е точно за вас.

Билети:
Билети на касата на Център за култура и дебат Червената къща,
ул Любен Каравелов 15. Резервация: 02 988 81 88 и на www.redhouse-sofia.org
Билети за представленията в ТР Сфумато: на касата на ТР Сфумато, ул. Димитър Греков 2. Резервация: 02 943 38 90
Фестивален билет: 45лв на касата на Център за култура и дебат Червената къща, ул. Любен Каравелов 15
Билети за Тайно радио: предварителна продажба на касата на
Център за култура и дебат Червената къща. Продажба преди началото на място в България Мол, бул. България 69. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.