Нощ на театрите

Нощ на театрите


15 - 16 ноември 2014
150+. Това е числото, което показва мащаба на Нощта на театрите в София следващата седмица. Толкова постановки, пърформанси, изложби и други събития със сценичен заряд ще обхванат града като горски пожар на 15 ноември. Ще бъдат засегнати още десет града в страната, които също ще се влеят в общоевропейската театрална нощ (с начало през деня, името е камуфлаж). Няма как да покажем цялата колекция, така че се спасяваме с кратка селекция – защото помага и защото знаем, че когато искаш да си навсякъде, накрая отиваш никъде.


Народен театър
Може да е неочаквано, но акцентът ни от Нощта в Народния театър е изложба – Нощните персонажи на Симон Варсано с откриване в 17:00. Над 80 черно-бели фотографии, вплетени в любопитен фоторазказ, се промъкват в репетиционната на много известни постановки и разкриват различните лица на актьорите и режисьорите.
От театралната програма избираме режисьорския опит на Ованес Торосян Мечтата на Наташа, който се вписва в документалния жанр (сцена IV етаж, от 16:30 и 19:30).

Сатиричен разговор
След като изиграят постановката Арт (Сатирата, 16:00), Владо Карамазов, Захари Бахаров и Юлиян Вергов няма да потънат в гримьорните си, а ще излязат на среща с публиката. Разговорът за изкуството, живота и останалите дреболии ще се проведе във фоайето от 17:35. Театърът има още две добри предложения за вечерта – Бурунданга от 19:30 и Волпоне от 22:00, а цените на билетите варират от 10 до 16лв.

Опера за всички
Операта открива Нощта още в 10:00 сутринта с безплатни турове из безкрайните є коридори, гримьорни, репетиционни и други тайни пространства. Номерът става с предварителна резервация (reservations@operasofia.bg и 0879 407 643). После денят продължава с прожекции на документални филми за оперните звезди Христина Морфова, Николай Гяуров и Борис Христов (в зала Бебоци от 12:00 до 18:00). В това време всеки с музикални заложби има шанса да присъства на открит урок с оперната прима Александрина Милчева (Хорова зала, 17:00). Накрая остава голямото събитие на вечерта – нова пищна версия на балета Спящата красавица, поставена от Маша Илиева. Билетът за целия ден е само 6лв (но не включва балета), а ако вземете билет за премиерата, той ви осигурява пропуск за цялата Нощ в Операта.

Стъклен дом
Няма грешка, отскоро театърът започна да култивира моловете. Ligna и Информбюро отново ще разиграят своето Тайно радио в Bulgaria Mall. Необичайният пърформанс е вид социален експеримент или просто начин да изживеете шпионските си мечти. Секретните мисии, в които разполагате със собствено радио за връзка с останалите агенти, ще бъдат две – от 18:30 и от 20:30. Участието струва 15лв и става след предварителна заявка на 089 789 61 36 или facebook.com/secretradiosofia.

@лма @лтер
В университетския театър 15 ноември ще бъде нощ на Шекспир в очаквано по-нетрадиционен прочит. Вечерта започва в 19:00 с Ромео и Жулиета, следва Време е за Лир в 20:30, Ричард, кой Ричард от 22:30 и Хамлет в полунощ.

Vivacom Art Hall
Най-новото представление на групата ХаХаХа Импро театър започва в 22:00. Няма вход, всичко е импровизация, но на професионално ниво, постигнато след едногодишни репетиции нощ след нощ.

Фабрика за градско изкуство

Театър Атом ще се включи в Нощта с пърформанса Carnem (от 22:00, 5лв) – един танц на плътта, естетиката, желанието и духа. Съветваме ви да го преживеете на място (и да се облечете добре, защото изкуството топли, но не е парно, каквото в сградата липсва).

На открито

Мим формация Жар театър е подготвила гореща Нощ, в буквалния смисъл. Огненото шоу Паметта на огъня ще пламне в 21:00 върху руините на древна Сердика (между Президентството и Шератон). Спектакълът е алегорична приказка за историята на София, за непреходността и устойчивостта на духа на града.

Cinema City
И киното ще се включи в театъра с новото заглавие от поредицата National Theatre Live – постановката Прозорец към небето на английския драматург и сценарист Дейвид Хеър. Става дума за битова драма, но Кери Мълиган и Бил Наи в главните роли моментално омаловажават подробностите. Началото е в 19:00.

Нощта на театрите е на 15 ноември на различни локации в София.
Пълната програма ще намерите на theatresnight.org и facebook.com/TheatresNight
.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.