Опера в парка

Опера в парка


12 юни 2015 - 18 юли 2015
Ако си мислите, че лятото не е сезон за класика, явно не сте минавали покрай Военната академия в някоя тиха вечер, когато музиката от парка се чува в радиус от километър.


Пълно блаженство. Ще го изпитаме за шеста година от 12 юни до 18 юли, когато Опера в парка ще ни пази места под звездите. Това не е фестивал за среща с нечувани произведения, а напротив – вади от раклата известни имена с цел да доближи класиката до по-широк обръч от публика. В програмата влизат опери, балети и спектакли за деца, като началото винаги е в 20:00 за възрастните и 11:00 за хлапетата. Следва кое кога – пазете тази страница, ако като нас отсега си обещавате да ходите често.

ОПЕРА
Оперите на фестивала са само две, но носят емоция като за четири. Мадам Бътерфлай от Пучини (12, 13, 14 юни) е огледало на Япония от края на 19 век, в което с мъка гледаме как дъщерята на самурай Чо Чо сан е принудена от бедността да стане гейша. Ловци на бисери от Бизе (16, 17 и 18 юли) тръгва в друга посока – остров Цейлон в Индийдкия океан, където любовта и ревността за малко да изпепелят сцената. Дано имате време и за двете опери, вместо да решавате невъзможната дилема коя по-напред.

БАЛЕТ
Без емблемите Лебедово езеро (19, 20, 21 юни) и Зорба Гъркът (4 и 12 юли) дори не можем да започнем разговора. Нататък вече следва Жизел (28 юни, 3 юли) – балетът, в който всичко е фатално и завинаги, а любовта и смъртта не могат да съществуват една без друга. Последният танцов спектакъл е изненадващ – Кармен и Рапсодия в синьо, обединени в едно за пълно омагьосване под звездите (26, 27 юни; 10, 11 юли).

ЗА ДЕЦА
Най-ценното на този фестивал е, че детската програма изобщо не е мини. Заедно с малките ще слушаме последната опера на Моцарт – веселата и жизнеутвърждаваща Вълшебната флейта (21, 27 юни; 4 юли), адаптирана за деца, както и неизбежно по-мрачната приказка на братя Грим Хензел и Гретел (14, 20 юни). Понеже вярваме в мечата мъдрост "колкото повече, толкова повече", получаваме още Мечо Пух (28 юни; 5, 11, 18 юли) и Червената шапчица (13 юни, 12 юли).

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.