Zona Cultura Fest

Zona Cultura Fest


6 - 16 юни 2015
За втори път фестивалът за съвременна култура и изкуство Zona Cultura Fest ще превърне Communication Room в място за прожекции, концерти, инсталации, пърформанси, изложби, аудио разходки, уъркшопове, танцови спектакли и литературни четения.


Фестивалът ще се открие с изложба и инсталации на няколко съвременни български артисти - Викенти Комитски, който ще се включи с инсталацията Time Capsule, нова работа направена специално за участието му, Вито Валентинов, артист превръщаш по необичаен начин ежедневието в изкуство, операторът и фотограф Александър Станишев, който ще направи своята дебютна фотоизложба, художникът Мина Минов, скулпторът Златин Орлов, и пърформанс артистът Калина Терзиева.

Специално събитие от фестивала ще бъде изрисуването на трамвайни мотриси в Трамвайното депо на ул. Клокоткница . На 10 юни от 13:00, там ще работи артистът Good Guy Boris - създателят на една от най-влиятелните платформи за лайфстайл и графити култура - The Grifters. Неговият интерес към социологията и криминалистиката го отвежда в дълбокия престъпен ъндърграуд, сред улични мошеници, наркозависими и графити артисти. В създаденото от него издание той публикува провокативни фото и видео материали и архивите си от цяло десетилетие. Платформата бързо придобива известност, а Good Guy Boris започва да живее и работи в Париж. Там работи по мултимедиен проект, който да забавлява и образова младите хора, а Борис наскоро излежава близо половин година в най-големия френски затвор, по обвинение във вандализъм и конспирация. Артистът идва обратно в България, специално за участието си в фестивала.

Още един акцент в програмата е танцовият пърформанс на Станислав Генадиев и Виолета Витанова (Re)Flexible на 10 юни, от 19:00. Танцьори и хореографи познати от работата си с Иван Добчев, Маргарита Младенова, както и със големи имена от европейският съвременен танц. През 2013 печелят и първия Икар за съвременен танц и пърформанс за хореографията на "Мишеловката" в Хамлет с режисьор Явор Гърдев. В новият си проект хореографите ще представят връзките между езика на танца и движението и индустриалното, несценично пространство на Зоната.

Със свободен достъп ще бъдат прожекциите на пролетния и летния сезон на международната платформа за късометражно кино Future Shorts. Най-новите късометражни филми от цял свят ще бъдат представени на 10, 11, 13 и 14 юни. Специалната прожекция на Future Shorts на 16 юни ще бъде на проекта на Compote Collective - Щрих и стих.

В програмата са включени още аудио-разходка Срещи с времето на режисьорката Ида Даниел, нойз пърформанс Де-КодХ, литературно четене на авторите на поредицата Нова поезия и проза, уъркшоп по саунддизайн и фоулей техники с Мартин Луканов. Заключителното събитие на 16 юни ще бъде концертът на ню-джаз групата The Bedlam club.

Пълната прграма на фестивала ще намерите тук. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.