One Dance Week

One Dance Week


9 - 30 октомври 2016
Деветият том на One Dance Week е дълъг не една седмица, а три. От 9 октомври чак до 30-и танцови компании от осем държави ще ни разхождат из географията на живота. И тялото. Доверяваме им се и оставяме обърканите си житейски компаси вкъщи, грабваме по 10лв за място пред сцените и гледаме всичко отдолу подред


Bloodlines
9 октомври, 18:00, Дом на културата
Името е на проект в развитие, в който Стивън Петронио събира два римейка на танцови класики (а планира и още). Хореографът с легендарен статус в света на танца възкресява силната жена от Ледена примамка на Триша Браун и диктува нов прочит на Тропическа гора на Мърс Кънингам, в която поезията на изкуството кънти металически сред Сребърните възглавници на Анди Уорхол. Авторският спектакъл В движение допълва репертоара на Stephen Petronio Company до танцовото трио за мега старт на Седмицата.

Електрически приятели?
13 октомври, 19:30, Дом на културата
Романтизмът от 19 век танцува менует върху Autobahn на Kraftwerk – спектакълът на израелския хореограф Ювал Пик звучи като ретро електро сън, в който бихме завъртяли пирует. Директорът на френския Национален хореографски център си играе с еластичността на времето, пространството и човешкото тяло в 60-минутен експеримент по музика от четири албума на немската група.

Душевно пробождане & Срамежливост
14 октомври, 19:30, Дом на културата
"Закачлив хаос между живите и мъртвите, изпълнен върху дървен ковчег" е описанието на първата част от заглавието, което забожда любопитството ни към участието на корейската трупа Goblin Party в Седмицата. Отсега си знаем, че, докато се шегуваме със смъртта, ще мислим за момента, в който тя категорично ще ни го върне. Затова очакваме с повече желание Срамежливост – спектакъл за смущението и съмнението, което прикриваме (или не успяваме) по улиците на ежедневието.

Колективна загуба на паметта
17 октомври, 19:30, Драматичен театър, Голяма сцена
Заглавието е кофти дестинацията, към която светът се придвижва с насилие и удоволствието от него, за което не обича да си признава. След кастинг с 500 танцьори от цял свят, чешката компания DOT504 и хореографите Ленка Отова, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа качват на сцената петимата най-добри от тях, за да изкрещят с танц "Вижте се на какво сме заприличали".

Всичко отива по дяволите, скъпа

20 октомври, 19:30, Дом на културата
Спектакълът е на гости на ежедневието на средния американец и можете да се досетите, че канадският хореограф Фредерик Гравел не е доволен от гостоприемството. На фона на пълна музикална лудница на живо по нотите на Стефан Буше, сцената сочи с пръст и иронична усмивка лудницата в ценностите и "мъжеството" на обществото ни.

Второ тяло
22 октомври, 16:00, 20:30, Дом на културата
Всеки има бонус тяло според концепцията на хореографа Сия Тия Хуа. Това е дигиталната ни същност, която непрекъснато взаимодейства с физическата и създава нови версии на самите нас. Спектакълът на тайванския Anarchy Dance Theatre илюстрира идеите си с 360-градусова прожекция, с която двете тела се зашиват в едно цяло без следи от конци – фойерверки има и за окото, и за мозъка.

JINX103
28 октомври, 20:00, Стълбите на Каменица
Този спектакъл не иска билет, а само да минете нарочно през "стълбите на Каменица" в точния час, за да видите как Йожеф Трефели и Гюла Шерепеш танцуват за хубавите съвпадения. Както у нас си казваме "щастие", когато думите съвпадат, и си пожелаваме да ни върви, така в Англия възкликват "jinx", а в Унгария – "103". Танцьорите изследват възможностите на едновременното движение в 20-минутно шоу на открито.

KOVA – Географски инструменти
29 октомври, 19:30, Драматичен театър, Голяма сцена
Тялото говори всички езици, но има и свой собствен, в който движенията означават само това – движения. Испанският хореограф Маркос Морау и танцьорите от La Veronal изчистват хореографията от излишни значения и оставят тялото просто да се радва на способностите си. Има време до края на октомври да разпукаме стави и да проговорим на KOVA, но май ще е само с прости изречения.

Нагоре
30 октомври, 18:00, Дом на културата
Шестима танцьори издигат повдиганията до смисъла на "духовно извисяване" – това е спектакълът на Йожеф Трефели и Майк Уинтър накратко. А по-дълго не може и да бъде – заглавието е буквален превод на усилията, които изпълнителите влагат в 60-минутни взаимни повдигания, с които хореографите изследват действията и противодействията по пътя... ами, нагоре.

One Dance Week
е в Пловдив от 9 до 30 октомври и на onedanceweek.com Билети от eventim.bg

· Пловдив
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.