ACT фестивал за свободен театър

ACT фестивал за свободен театър


11 - 17 ноември 2016
Или Бал с каски – под това мото тази година сдружение ACT свива фестивалното си гнездо около независима драматургия от тук и отвън. Четири представления от Германия, Франция и Полша придружават българската селекция и между 11 и 17 ноември пълнят няколко софийски пространства със свободен театър и танц. Цялата програма ще намерите в специалното ни издание за фестивала, тук пускаме само тийзъри за ключовите моменти.


"Аз" на сцената
Как се променят ролите на хората, събрани в една театрална зала? И кой е онзи, който казва "аз" на сцената? Лекцията-пърформанс на експериментаторите Иля Папатеодору и Лиса Лукасен от берлинската група She She Pop разсъждава над въпросителните, като поставя лични истории под прожекторите, но сочи с тях и към седналите отсреща.

Известие за прослушване, заявление на ре|акцията
Това френско "реалити пърформанс прослушване" показва всички етапи, през които преминават танцьорите по време на кастинг на живо. Целта на организаторите Les gens d’Uterpan е да посочат "как напрежението захранва творческото начало и легитимира ценностите на съвременния танц", а всеки отпаднал може да си тръгне или да се присъедини към зрителите. Избраните танцьори обаче продължават пътя си като част от френската трупа, а миналите през първия етап се оттеглят със скромен хонорар.

Кметът
Драмата на Малгожата Сикорска-Мишчук разказва историята на едно от най-тежките военни зверства в Полша, докато дълбае във важен въпрос: само фашистите ли са отговорни за Холокоста? Жителите на едно полско село са събрани заедно, за да вземат трудно решение, което ни доближава до отговора.

Майки от стомана
Стенд-ъп пърформансът на Маделина Дан от Румъния и Агата Синярска от Полша разглежда темите за паметта, историята, смъртта, щастието и силата – на фона на култови сцени на плач в Източна Европа и идеята за свръхсилната жена на бъдещето. Как емоциите се проявяват в различни ситуации и какво губим ако (не) ги изразяваме публично?

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
Открива я автобиографичният пърформанс на Силке Грабингер, който търси мястото на женствеността и социалната роля на пола в Derida Dance Center на 11 ноември от 18:00. В същия ден в ДНК Здрава Каменова и Гергана Димитрова ни посрещат в 20:00 с Добре дошли в България – изследване върху границите между патриотизма и национализма в контекста на нашето време. Нататък програмата е богата, а местата за нея са Червената къща, ДНК, ателие Via Negativa и Френския институт. Последните две ни канят само по веднъж на 15 ноември – съответно за сценичната акция Лицата човешки на Валерий Пърликов и за Моментна композиция на Ирина Голева. За преживяването Сън в съня-концерт-лабиринт за спящ оркестър пък се насочваме към Vertigo Tower – на 15 ноември от 20:30 там ставаме участници в театър на сетивата "на ръба на съня", оставени на музиката от "оркестър сомнамбули".

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
Започва с акорди ACTивираща музика от Popara и Nasekomix, които слушаме с вход свободен след 22:00 в ДНК на 11 ноември. За всичко останало носим лист и химикалка. Образователната програма включва два уъркшопа: първият е по хорови изпълнения, стратегии за диалог и игри с говорене на She She Pop на 12 ноември от 10:30 и на 13 ноември от 11:00 в Гьоте-институт; вторият е с Агата Синярска от Полша, която ще търси невидимите реалности във всички "взаимосвързани частици", влияещи на възприятията ни – на 17 и 18 ноември от 10:00 в ДНК. Професионалните срещи пък ни събират около въпроса за управлението на арт-центровете в Европа на 15 ноември от 10:30 във Френския институт и пресечките в международните културни политики на 16 ноември от 11:00 в Гьоте-институт.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.