Антистатик

Антистатик


12 - 20 май 2017
Десет години е сериозна връзка. Точно толкова време Антистатик е в "отдадени и моногамни" отношения със съвременния танц и пърформанс, не без трудности и насрещни течения, но и с един постоянен спътник – движението.


С него днес фестивалът празнува юбилея си в Романтично издание, което от 12 до 20 май кани осем представления с орбита около човешките отношения в ДНК, Червената къща и Младежкия театър. И този път артистите зад тях, дошли от целия свят, излизат за подгряващи срещи преди да играят на сцена, а в програмата се редят лекции, уъркшопи и семинари, за които четем подробности на antistaticfestival.org. Сега обаче ограждаме основното и им пожелаваме още много години движение в същата посока.

Duo (couple dance)
12 май, 19:30, ДНК
Зад този танц за двама стоят идеята на френския хореограф Брис Льору и опитните тела на Виолета Витанова и Станислав Генадиев. Позицията водещ-воден тук непрекъснато се променя и всеки е "свободен да изпълнява онова, което най-добре отговаря на неговата същност". Зад този празник на равенството обаче има и бунт – срещу страха и конфликтите, които стъпват все по-уверено на дансинга в Европа.

Райски места
16 май, 19:30, ДНК
Френското трио Лори Джорджано, Бастиан Льофевр и Кевин Джийн (застанал и зад концепцията) се вплита в общо тяло с хипнотични движения, които сякаш забавят времето пред нас. Целта? Да се запитаме дали можем да създадем рай "не някъде в отвъдното, а точно тук и сега".

Борса за любов

13 май, 20:00, Червената къща
Как емоциите се превръщат в стока и коя е онази логика, която предопределя как се отнасяме един към друг? Въпросите повдига Драгана Булут, която идва от Берлин, за да използва публиката на този пърформанс за опора – пътят й към отговорите започва с масовите медии и стига до изследване на това как работи голямата машина за създаване на двойки, в която ние самите често сме болт.

Празнота/пълнота & Събаряне
17 май, 19:30, ДНК
Спойката на тези два пърформанса е японката Казуйо Шионой, която стъпва с тях на сцената в Израел. Солото й Празнота/пълнота идва след загуба на двама нейни близки, когато тя опитва да "погледне смърт­та в очите и да престане да се страхува от нея". В Събаряне, игран заедно с партньора й Дрор Либерман, отново фокусът е обърнат навътре – към това да погледнем смело най-тъмните и страховити страни на човешкото, за да открием начин за съпротива във все по-агресивната среда около нас.

Романтичен следобед
18 май, 19:00, Младежки театър
Двойка седи на пейка в парка и се целува. Обичаен сюжет, докато германците Верена Билингер и Себастиан Шулц не го поставят в друг контекст: шестима души стоят на сцена и не спират да се целуват. Какво изпитват те и какво изпитваме ние? "Хората демонстрират своята интимност, но в същото време един наблюдател може да не иска да гледа по директен или воайорски начин", казват те и насочват вниманието ни и към предизвикването на емоции, когато те имат единствено външна проява.

Нарагония
19 май, 20:00, Червената къща
Така се казва измислената страна, към която се отправя „корабът на глупците” от книгата на Себастиан Брант. Посоката на немското дуо Флориан Бюкинг и Пайна Крьогер днес тръгва от нея с ентусиазъм, но стига до момент, в който "желанията и надеждите отслабват", а двете тела пускат котва в настоящето. Има ли щастие на този бряг?

Светилище

20 май, 19:30, ДНК
Смес от театрално представление, пърформанс, концерт и чудо, описва го авторът Магдалена Хованиец от Полша. В него артис­тите преминават от племенни техно танци до поп и Пролетно тайнство на Нижински с една цел – да си спомним за надеждата и безстрашието на детето в нас, докато постепенно започнем да виждаме това Светилище като метафора за "непрекъснатото прераждане и ежедневното започване отначало".

Антистатик е от 12 до 20 май в ДНК, Червената къща и Младежкия театър, 8/10лв
Пълната програма на фестивала е на antistaticfestival.org


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.