Световен театър в София

Световен театър в София


1 - 10 юни 2017
От Шекспир и Гогол до хип-хоп, фламенко, индонезийска еротика и кино на живо – гостите на фестивала Световен театър ще ни говорят на много езици от сцената. Преди това нека да кажем и ние няколко думи за главните герои в програмата, които от 1 до 10 юни носят насам нов театър от Европа, Азия и Америка.


Софтмашина: Рианто & Сурджит
Проектът на сингапуреца Чой Ка Фаи се задвижва от мултимедиен архив с 88 интервюта, в които хореографи и танцьори минават през историята, настоящето и бъдещето на танца в Азия. Двама от тях са основен двигател: Рианто – гуру на индонезийския еротичен танц "ленгер", и индиецът Сурджит, който разказва за културните стереотипи, спрели тази нежна машина да се движи свободно.

Дневникът на един луд
Чиновникът Попришчин (по записките на Гогол) бавно губи разсъдъка си в този моноспектакъл на Тамаш Керестеш, който "отразява изкривеното съзнание и загубата на връзка с реалността". Сценографията (по Ван Гог) е негова, а режисурата – на унгареца Виктор Бодо, тъкмо взел европейската награда Нови театрални реалности.

Ужасената душа: Макбет
Китайският прочит на шекспировата трагедия носи същите послания, но в друго време – това на древната държава Вей (770-476 пр. Хр). Жанрът е "театрално-оперен спектакъл" в старата форма huiju, а в хореографията на Цян Сун (с награда за най-добро представление) се срещат акробатични номера и китайски бойни изкуства.

Кино на живо
Аниматорът Брент Грийн и режисьорът Сам Грийн (с номинация за Оскар) нямат роднинска връзка, но имат обща идея: да покажат работата си с музика и разговор на живо. Резултатът е нещо като кино-театрален концерт-дискусия, който напомня, че гледането на филм може да бъде "въздействаща среща и колективно преживяване".

Автаркия (....)
"Една от големите реформаторки на хип-хопа" Ан Нгуен отваря собствена танцова компания в Париж, а за този спектакъл качва на сцена четирима от танцьорите. Те трансформират хип-хоп, брейкденс и попинг в "абстрактен речник" (под органичния ритъм на перкусии), с който всеки воюва за собствена територия, докато търси и хармония сред другите.

Desplante
Едуардо Гереро танцува фламенко от 6-годишен и вече дори успява да комбинира различни нюанси на танца в съвременна форма. Сега този "интимен, драматичен и въздействащ" спектакъл (с първа награда на Международния фестивал за фламенко в Испания) стъпва и у нас, а на живо с него слушаме гласа на Емилио Флоридо и китарата на Хавиер Ибанес.

Фестивалът Световен театър е от 1 до 10 юни с подгряващ спектакъл Паметта на огъня на мим-формация Жар-театър на 30 май от 21:00 около Ротондата Св. Георги

Още информация на worldtheatreinsofia.wordpress.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.