One Dance Week

One Dance Week


23 септември 2017 - 15 октомври 2017
One Dance Week порасна и вече е на 10, а ние още се надигаме на пръсти, за да ни чуят по-добре. Слушайте: тази година Седмицата пълни с танц цели четири уикенда в Пловдив – между 23 септември и 15 октомври прескачаме оттам до несъществуваща Калакута, виртуална Япония и нереалния Иво Димчев. Къде още, четете надолу и главите горе – официалните празници свършват, но фестивалните са на ход.


Дует за човек и робот
23 септември, 19:30
Тайванският артист Хуанг Юи сбъдва детската си мечта да има робот за приятел, превръщайки промишлената машина KUKA в партньор за танц. Учи я на хореографията си с програмация, която отнема по 10 часа преди всеки спектакъл – вероятно нормално време за загрявка за 795-килограмов танцьор. В квартет със самия Юи и колегите Ху Чиен и Лин Ю-Уен, механичният изпълнител рисува портрет на едно мрачно настояще – с хора без емоции и предмети с разум в разсичана от лазери среда.

Гайд
24 септември, 19:30
Ако срещнеш своя предишна версия, ще се познаете ли? Не, твърди аудиовизуалният спектакъл на чешката хореографка Вера Ондрашикова, в който миналото и бъдещето на един и същи човек са танцьори на различни възрас­ти. Разликите в движенията на младостта и тези на старостта отварят очите ни за деформациите, които характерът претърпява с всеки избор през годините. А ако имате шанс за корекции, ще ги нанесете ли? Ние сме "не, така сме си добре", а решението от Гайд идва на 24 септември.

Скулптури

30 септември, 19:30
Танцово-музикалният групов пърформанс по последния албум на Иво Димчев разгръща странност и хипнотични звуци за първи път у нас, едва месец след като шашна публиката във Виена. Докато ние печем уау-плейлист с главния герой (в следващия брой), превъртайте всичко негово в YouTube за загрявка и бързайте за билети, за да не изгорите за единственото му представление в рамките на Седмицата.

Кожа/Опит/Между нас
1 октомври, 19:30
Щом тъканта ни е жив организъм, как би се движила, ако я качим на сцена? Отговор дава моноспектакълът Кожа, с който японската танцьорка Рури Мито открива Вечерта на младите хореографи. С нея от Токио пристига и Опит на Бюнг Джин Ли – танц за танцьорите и усилията им да сближат публиката с изкуството си. Финалът е за корейската миниатюра Между нас, която ни показва рутината като гроб за всяка връзка, но и движенията, с които можем да се измъкнем от него.

Хрома
6 и 7 октомври, 19:30
Арт директорът на японската компания Dump Type Широ Такатани пуска визуални ефекти и гигантски графики по петите на танцьорите си, за да илюстрира дигиталното облъчване, което изкривява представите ни за света всеки ден. Колажът му със светлини и сенки събира парчетата си от музиката на британеца Саймън Фишър Търнър и Хрома: Книга на цветовете – последният том на култовия авангардист от Острова Дерек Джарман (филмите Синьо, Едуард II, постановката Бурята). Освен име, книгата на британския режисьор и писател дава на спектакъла цитати на Аристотел, Гьоте и Нютон с глас зад кадър.

Разказвачката
8 октомври, 16:30
60-минутен танцов преразказ на книгата Камъкът на търпението на Атик Рахими, в който афганистанска жена смело разкрива душата си, но само пред изпадналия си в кома съпруг. Хореографката Седил де Коста от чешката Spitfire Company обаче рови в най-дълбоката женска интимност публично и изкарва наяве всички болки и тежки спомени, защото само над повърхността има шанс те да се изпарят.

Стъпка преди края
8 октомври, 20:00
Сцената става ринг за историята на Мохамед Али, разказана с танц и крошета от Маркета Вацовска. Хореографът от Spitfire Company илюстрира идеята на арт директора Петр Бохач с бесни движения и експериментална музика от Ленка Дусилова и така създава емоционален спектаткъл, в който възходът и падението постепенно преминават от частен в общовалиден случай.

Майка
14 октомври, 19:30
След Баща, спектакълът е втори от семейната трилогия на белгийската компания Peeping Tom (следва Дете) и проследява живота на основна фигура във всяка човешка история – майката. Режисурата на аржентинския артист Габриела Каризо ни води през страха на детството, несигурността на зрялата жена и ковчега на смъртта – все познати спирки, но дали на всеки стоп ще срещнем жената, която мислим, че познаваме? Едва ли.

Република Калакута
15 октомври, 19:30
Дисекция на политиката, наречена на независимата държава, за каквато Фела Кути провъзгласява имението си в покрайнините на Лагос през 1970. Тогава бащата на афробийта, заедно с култовия си саксофон, се връща от САЩ в своята Нигерия и продължава музикалния си бунт срещу режима, армията и колониализма. Десетилетия по-късно хореографът Серж Еме Кулибали събира заразителния дух на Кути със своя танц в един разказ за "Африка без клишета".

One Dance Week е в Дом на културата Борис Христов в Пловдив от 23 септември до 15 октомври и на onedanceweek.com
Билети от epaygo.bg

Снимка: © Bozzo от спектакъла Кожа

· Пловдив
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098