ACT фестивал за свободен театър

ACT фестивал за свободен театър


11 - 17 ноември 2017
Радваме се, че ни изненадва с всичко друго, освен с липсата си – от 11 до 17 ноември ACT Фестивал за свободен театър събира гости от Германия, Великобритания, Франция и Израел с наши независими спектакли от последната година, за да покаже съвременната сцена точно в този момент. Натъртването не е случайно – общата тема на феста е "временна реалност", а за пълната му програма (плюс лекции и срещи) ви изпращаме на actfest.org, докато тук улавяме основните акценти.


Relative Collider
ДНК, 12 ноември, 20:00
Преди да станат хореографи в Париж, Лиз Санторо завършва невронаука и психология в Харвард, а Пиер Годар – математика и информатика в Сорбоната. Защо това е важно? Науката е основна съставка в техните пърформанси, които често използват танца като израз на нейните закони. В случая – с четирима артисти, които се комбинират в "молекули" и ускоряват непрекъснато движението си пред нас. Толкова, че докато се опитваме да разберем физическите закони на общуването, все по-трудно следим онова, което се обменя, създава и разрушава на сцената.

Worst Case Scenario
ДНК, 13 ноември, 20:00
В Най-лошия сценарий има 23 конфликта, които четирима независими артисти от Израел (жонгльор, акробат, музикант и смела жена воин) събират от личния си опит през последната година. Днес те застават пред нас, за да го споделят, но разказът им бяга далеч от статичния монолог – на сцената всеки използва своя талант, с който представя реалност­та "от една поетична гледна точка".

Oratorio
Столичен куклен театър, 14 ноември, 20:00
Жанрът тук е "колективна медитация върху една добре пазена тайна", вдъхновена от Теорията за пиесата-урок на Брехт. Накратко: диалогично театрално представление, в което наши артис­ти (като Галя Борисова, Цвета Балийска, Вили Прагер, Стефан А. Щерев) и берлинската трупа She She Pop отварят необичайна дискусия по въпроса за собствеността и разпространението на различни стоки в България.

Whist
Gallery 2.0,
16 ноември, от 14:00 до 22:00
17 ноември, от 12:00 до 20:00

Какво се случва, когато желанията, които крием в черните кутии на ума си, внезапно излязат на светло? Това е основният въпрос в тази смесена реалност от Великобритания, която използва звукова инсталация и 360-градусова VR панорама (гледаме с очила и след предварителна резервация), за да влезе в света на човешкото подсъзнание, където гид са единствено нашите инстинкти.

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
Събира осем наши независими спектакли от последната година, а началото на 12 ноември в 18:00 е за интерактивния сетивен концерт Тишинавтика в САМСИ. От същия час в I AM STUDIO (на Раковски 149) на 13 ноември гледаме и първия документален театър в програмата – Лоши деца (на студио Реплика), който изследва темата за насилието в училище през разкази на неговите подстрекатели и потърпевши. Историите на тийнейджърите на прехода пък слушаме в Поколение Ь (на студио Vox Populi) в Червената къща на 15 ноември от 18:00, а в същия ден в 20:00 се отбиваме във Френския институт за черната комедия Джордж Каплан на Димитър Узунов. ДНК също вади напред три пърформанса – Повече не или така нареченият Бернхард на Александър Митрев и Ида Даниел (на 14 ноември от 18:00), Shamebox на Ива Свещарова и Вили Прагер (на 16 ноември от 20:00) и Тук долу всички люляци умират на Галина Борисова (на 17 ноември от 18:00). В 20:00 на 17 ноември пък сме в Derida Dance Centre, за да видим F63.9 – най‑новият танцов спектакъл на Живко Желязков, който изследва любовта като "феномен на деструкцията и трансформацията".

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.