Антистатик

Антистатик


20 - 30 април 2018
Извънредно положение – това пише на табелата на Антистатик тази година, но не заради заплаха, страх или контрол, а заради пространството, в което правилата не важат.


От 20 до 30 април фестивалът за съвременен танц и пърформанс сверява часовника ни с последните вълнения в хореографията, като събира артисти от България и Франция до САЩ и Израел – запознаваме ви с гостите и новото от Иво Димчев, а цялата програма с още 11 вече познати български спектакъла тиктака тук.

В почит към...
... Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард. С други думи – четири от най-големите имена в модерния танц от Париж до Ню Йорк. Днес 64-годишният френски хореограф Марк Томкинс ги съживява пред нас със соло изпълнения, създадени като трибюти между 1989 и 1998, които не само отбелязват техния живот и работа, но са и неговото обяснение в любов към танца и театъра.

Хабитат
Къде е границата между хореографията и импровизацията, между това да изпълняваш и да бъдеш? Тези въпроси поставя израелският хореограф Ури Шафир в своето представление, за да потърси истински живото – онова, което се създава от движенията на танцьорите "в уникалния миг на неговото изиграване".

Пориви
Съвременният танц на французина Бенжамен Бертран се завърта около мъж, жена, вентилатор и полъха на въздуха, който ги свързва. По течението му се движи и финият дует между двете тела, които си взаимодействат, но и променят посоката си често и интензивно, както поривите на вятъра – от подобни и андрогинни до противоположни и сексуални.

Опиянение и гняв
Немският колектив Ligna, актьорът Стефан Щерев и композиторът Емилиян Гацов застават рамо до рамо с обща идея – да изследват защо политически партии, пропагандиращи фашистки идеи, стават все по-популярни. За да отговорят обаче, те не само използват теории и анализи, но и пресъздават на сцена съвременни процеси, в които публиката неусетно става главен герой.

Жените-чудо
Рози Харте и Натали Шмид са професионални бодибилдъри със сериозни форми и куп титли от международни състезания. Какво става обаче, ако ги извадим от залата и ги поставим в естетическия контекст на съвременния танц? Идеята е на хореографа Мелани Лейн, която слага на една права тяхната сила, уязвимост, атлетизъм и женственост, за да провокира диалог с възприятията ни за тези категории.

AVOIDING deLIFEath
В новия си пърформанс Иво Димчев изследва своя комфорт по време на любими негови действия като пеене, снимане на музикално видео или писане на поезия. Наблюдаваме колко му е удобно на сцена, докато разглеждаме и изложба с негови видеа, скулптури, картини и фотографии.

Антистатик е от 20 до 30 април, 8лв от Билетен център НДК, 12лв на място. Още информация на antistaticfestival.org

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.