Световен театър в София

Световен театър в София


4 - 19 юни 2018
Шест е малката, но представителна бройка спектакли, с които след седмица фестивалът Световен театър в София ни показва – на живо и на кино – различните лица на съвременната сцена.


От 4 до 19 юни гледаме танц с нови технологии, цирк с послание, Чехов на жестономичен език, Илия Троянов на чешки и модерно прочетена антична трагедия, а ето и защо да извадите банкнота за билет веднага.

ХАКАНАИ
Театър Азарян, 4 юни, 19:30
"Крехък" и "преходен" са значения на японската дума, която визуалните артисти Клер Барден и Адиен Мондо поставят в центъра на спектакъла си Хаканаи – поредният, в който френската арт компания събира дигитални и живи изкуства на една сцена. В него животът е представен като танц между реалността, изиграна от Виржини Баржоне, и обграждащото я въображение, пресъздадено с 3D мапинг върху куб, чиито изображения се сменят според движенията на танцьорката.

ЮЛИЙ ЦЕЗАР
Cinema City Mall Sofia, 6 юни, 19:00
Пиесата на Шекспир става съвременен политически трилър в ръцете на режисьора Никълъс Хайтнър (Лов на вещици), който с модерната си продукция транспортира арената на интриги от онова време на сцената на лондонския Bridge Theatre тук и сега. Основни интриганти са сенаторите Брут и Касий (Бен Уишоу от Парфюмът и Мишел Феърли от Игра на тронове), които планират свалянето на Юлий Цезар от власт и така забъркват гражданска война и хаос, в които публиката в салона на практика участва, следейки действието на крака до ръба на сцената. Ние пък гледаме в удобни кресла на сателитно разстояние и никой не може да ни убеди, че това намалява въздействието.

ПЛАНИНАТА ЧИРЧЕО
Театър Азарян, 8 юни, 20:00
"Поет на танца" е другото име на Фабрицио Фавале – италиански хореограф и идеен мотор в компанията Le Supplici, който пресича митология и нови технологии в Планината Чирчео. Това е мястото, където Цирцея превръща спътниците на Одисей в свине, а трансформиращите сили на нимфата, както и променящите се води на околопланинското Тиренско море вдъхновяват хореографията. Тя е омайващ танц за девет тела, преливащ от ден в нощ и от съзнателност във фантазия в синхрон с микс от оригинална музика и парчета на рок банди като Sigur Ros.

ТРИ СЕСТРИ

Дом на киното, 9 юни, 18:00
Може да сте гледали драмата на Чехов на наша сцена, но със сигурност не сте я виждали така – с хореография, музика и жестомимичен език, вместо реплики от актьорите. Идейният "превод" е работа на младия режисьор Тимофей Кулябин, когото в Русия познават като вундеркинд, но не се притеснявайте от това – емоционалността на постановката му говори всички езици, а и у нас пристига като кино прожекция със субтитри на английски и български.

НЕУДАЧНИЦИ
Младежки театър, 11 юни, 20:00
Неописуема акробатика и неподправен хумор са гръбнакът на Неудачници – едно от трите супер шоута, с които чешката съвременна циркова компания Looser(s) обикаля света. На фона на удивлението и смеха обаче се разгръща сериозността за страха от провал и загубата на идентичност в нашите дни, в които границата между лично и споделено е с дебелината на косъм. Учим се на баланс по него от седем артисти, за които тази дисцип­лина е като дишането, а ритъм на крачките им задава пултът на DJ En.dru.

ВЛАСТ И СЪПРОТИВА

Народен театър, 18 и 19 юни, 19:30
Константин е борец на съпротивата, който става мишена на Държавна сигурност, а Методи – амбициозният офицер, който го държи на мушка повече от 50 години, равни на 440 страници в хит романа Власт и съпротива на Илия Троянов. Чешкият режисьор Душан Давид Парижек прев­ръща литературната панорама на тоталитаризма и прехода при нас в 165 минути театър, който гледаме с български субтитри и антракт.

 
Световен театър в София е от 4 до 19 юни, 12-20лв от касите на театрите и кината

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.