180°

180°


21 - 27 юли 2018
Не е нужно да се въртите – фестивалът 180 градуса и тази година не стои зад гърба ни, а изважда пред нас своите експерименти в танца, театъра, музиката и визуалните изкуства. От 21 до 27 юли те ни събират във Фабрика 126 и Гьоте институт (след 19:30), а тук ограждаме най-любопитното от пълния списък на 180-degrees.org.


ФАБРИКА 126
Мария Луиза 126 е адресът на откриването на 21 юли, когато влизаме в две пространствени инсталации на немския колектив Popticum във формата на гигантски балони. От среда за музика и танц по-късно те се превръщат и в "интерактивен инструмент за музициране", ако може да си го представите. На 23 юли градусът се сменя на кино с прожекция на най-добрите от конкурса за къс ням филм (този път с тема Елементи), озвучени на живо с импровизация на ансамбъл 180°. На следващата вечер, 24 юли, гледаме пърформанс, създаден за пет дни като обща работа на режисьора Ксения Раввина, хореографа Кристина Файт, музикантите Ивайло Данаилов и Елиф Димли и танцовия колектив на театър АТОМ. На 26 юли предстои "битката" Шахмат, която качва на музикалната дъска две на пръв поглед несъвместими теми, композирани от швейцареца Мауро Хертиг, за да поставят един срещу друг няколко виртуози от големия немски Ensamble Modern. Закриването на 27 юли е и гвоздей на феста – Паул Фрик от електронното берлинско трио Brandt Brauer Frick работи по него с Бланка Рамирез от трупата на Пина Бауш и ансамбъл 180°, а спектакълът им ще се разиграе в балоните на Popticum.

ГЬОТЕ ИНСТИТУТ
Събитието тук е едно, но се развива в цял репертоар. Conce(p/r)t е нова серия камерни концерти на ансамбъл 180°, към който на 25 юли се присъединяват кларинетистът Йозу Ицко от Испания, обоистката Валентин Коле от Швейцария, китаристът Цветан Андреев, цигуларят Ивайло Данаилов, пианистката Александра Радулова и ученици от музикалното. Всички те изваждат инструментите си, за да засвирят по нотите на Джон Адамс, Паул Фрик, Джон Кейдж, Тери Райли и Салваторе Шарино.

Фестивалът 180° е от 21 до 27 юли във Фабрика 126 и Гьоте институт с вход по желание
Пълната програма е на 180-degrees.org


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.