Антистатик

Антистатик


9 - 21 май 2019
Тази година Антистатик е със заглавие #ГласЗаТанц – защото идва около европейските избори като покана да гласуваме за изкуството, което ни прави умни и смели.


За пръв път гласът на фестивала се чува на откриването на 9 май в Kick’s, където в 19:00 разгръщаме новото едногодишно Списание за танц, а от 21:00 слушаме румънските експериментатори Karpov not Kasparov. Закриването отново е с танци в клуб – на 21 май в Долу с плейлиста си ни завърта Ирмена Чичикова. Освен глас обаче, този фестивал има сърце и цяло тяло, които изразяват и усещат – следват седемте представления, които тази година минават през нас.


Танцът често е площадка за експеримент с тялото и в този награждаван спектакъл Манюел Рок от Канада го използва точно за това, като тласка себе си до крайно изтощение. Близо час той следва поредица от движения: върти се, вибрира и подскача, сякаш не може да спре. Щеше да е почти медитативно, ако не беше така крайно – на преден план е точката от екстаза, в която пулсът не е туп-туп, а БУМ-БУМ.

Този спектакъл с червено кръгче 18+ говори за любов и донякъде прилича на нея – защото е открит, смел и понякога просто смешен. Нив Шайнфелд и Орен Лаор държат ръцете си и в живота, но не гледаме връзката само между тях – тук показват също нишката между танцьор и зрител или между ментор и ученик (Третият танц взима заглавието си от големите танцьори Лиат Дрор и Нир Бен Гал от родния на Нив и Орен Израел). През сцената минават и цветята със захаросана музика от касетофон, и суровата сила на емоцията.

Доре Хойер, родена през 1911, без да знае прави първия скок в този танцов проект. Тя е една от най-известните модерни танцьорки в Европа, с огромно влияние, но от самата ѝ работа е запазена малко документация. От нейния спектакъл Afectos humanos, който с кратки етюди изследва различни човешки емоции, е останал например един телевизионен репортаж. В ръцете на Пол Пи от Бразилия това е материал за представление, в което смесва архива със своето отношение към емоциите. Така в крайна сметка темата тук е за две интерпретации през различно време, традиции и тела.

С името на този спектакъл Ана Крайтмейер и Соня Преград от Хърватия наричат мястото, което е границата между "мен" и "всичко останало" – точката на напрежение и разлика, която ни свързва и разделя. На сцената двете буквално опитват да се слеят в едно с прегръдка и да намерят това, по което се различават, а в докосването си дават място и за страха, предизвикан от такава среща с другия.

Заглавието означава нещо като "разглобена слуз". В тази роля гледаме Зринка Ужбинец от Хърватия. Тя завършва икономика, преди да се прехвърли към танца, който е доста по-радикален от строгостта на числата. В спектакъла виждаме всичко от голото ѝ тяло до "голям корем, святкащи очички, които гледат непристойно, паднали нокти, уста, която хапе и издава смущаващи звуци...". Това, което се ражда пред нас, е странно тяло – повече слуз, отколкото скелет.

Колективът HARTMANNMUELLER от Германия си пада по главните букви и липсата на запетайки, но по-важното тук е темата им за консервацията на тялото. Тя може да е всичко от невинна до гротескна, например ако пробваш целият да се увиеш в целофан. Тези експерименти са смесени с образа на Хамлет – представен като в капан, в който решетките са собствените му ограничения и тяло. Двамата на сцената еднакво обичат контраста, ярките цветове, поп културата и да изкривяват всичко това до неразпознаваема крайност.

Екипът на Via Negativa от Словения излъчва тук на преден план две свои единици – танцьорът Урош Каурин в акомпанимент от Томаж Гром. Двамата празнуват страстната си афера с публиката, което звучи някак приятно – докато седим на местата си, слушаме поредица от 8 песни за любовта. "Скъпа публико, харесвам те" е основното послание на празненството, преди обаче да се окаже, че в следващото изречение нещата ще се обърнат към въпроса дали и ние по столовете не театралничим по малко.

Билети 10лв от antistaticfestival.org или 15лв на място


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.