Нощ на театрите

Нощ на театрите


21 ноември 2020
Дори и през 2020 ноември отстъпва един от дните си за този малък празник на театъра. Програмата на Нощта отново е щедра и започва с откриването на фотографската изложба Нощни персонажи още на 17 ноември в УниКредит Студио. Същинската й част обаче е на 21 ноември, когато сцените ни привличат в орбитата си още от сутринта. За всички близо 30 събития скачайте на theatresnight.org, тук наблягаме на шепа акценти.


НАРОДЕН ТЕАТЪР
По едно и също време сцените на театъра ни приканват да видим три от неговите най-нови постановки. От 19:00 на голяма сцена се качва пиесата Когато гръм удари, как ехото заглъхва на Пейо Яворов в сценична версия от Юрий Дачев и Бина Харалампиева, която гледа към разрива на едно привидно щастливо семейство. В същия час на камерна сцена пък гледаме Страх за опитомяване на Оля Стоянова под режисурата на Стефан Спасов, която разказва с разбиране и чувство за хумор за провалите на четирима души. И последно: от 19:30 на сцена Апостол Карамитев започва Какво да правим с виолончелото? на Николай Поляков (по Матей Вишниек), която с абсурдистки маниер изследва темата за чакането и общественото недоволство.

НАЙ-НОВИТЕ В ПРОГРАМАТА
Освен Народния театър, още три театъра показват свои нови представления. В Сфумато от 19:00 гледаме Апокриф – пиеса на Иван Добчев, с която той провокира студентите си да представят текстове, които гледат към темата за Отвъдното и живота ни днес. В същия час в театър София започва Кашонът от Клеман Мишел под режисурата на Калин Ангелов – модерна комедия за няколко младежи, които се оплитат във верига от нелепи ситуации без привиден изход. В 22:01 в театър Възраждане пък Нощта приключва с Портокалова кожа, в която Петър Денчев оголва някои основни въпроси относно това докъде сме го докарали в неолибералния свят.

ЗА МАЛКИТЕ
Случайно или не, програмата ухажва най-младите зрители и поставя родителите им пред труден избор. Още в 10:00 в Университетския театър на НБУ младата трупа там представя спектакъла Пат-пат, а от 11:30 – класиката Ние, врабчетата на Йордан Радичков. В кино Влайкова от 11:00 пък започва Светлинният театър на Приказки по ноти, който се представя като „плетеница от музика, приказни истории и общуване с публиката“. В Дом на културата Красно село от 14:00 на сцена скача Жабокът, който не искаше да става принц, а от 17:00 – авторският спектакъл Вихрогон на театър Сириус, който разказва за село, в което са останали само една баба и един дядо. Във феста се включва и Софийската опера, която от 16:00 ще представи адаптирания за деца балет по приказката за Спящата красавица, а от 16:30 в Столичния куклен театър започва друга позната класика – Малкият Мук, режисирана от Тодор Вълов.

Нощ на театрите е на 21 ноември, пълната програма и информацията за билетите са на theatresnight.org

Поради извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa ви съветваме да следите и сайтовете на организаторите на събитията, за които четете тук, за настъпили промени в програмата им.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.