Антистатик 2021

Антистатик 2021


28 май 2021 - 6 юни 2021
„Приближете се!“, призовава екипът на Международния фестивал за танц и пърформанс Aнтистатик и маха към публиката на своето 14-о издание. Както подсказва апелът, тази година идеята му се завърта около все по-скъсената физическа дистанция, затова сме поканени да запазим място срещу сцената между 28 май и 6 юни, когато в София се приземяват седем съвременни спектакъла от цял свят. Разказваме повече за тях – само стойте наблизо.


В почит към Мърс Кънингам
САМСИ, 28 май, 19:00

Докато е жив, американецът Мърс Кънингам е един от най-важните идеолози на съвременния танц, като го развива в продължение на повече от 50 години. Неслучайно той оставя в наследство цяла техника на свое име, която днес попада в основата на тази групова танцова партитура, ударила клапата за старт на фестивала. По повода специално от Германия пристига хореографката Паула Розолен, работила по него с 20 наши изпълнители. Всеки от тях създава собствено соло, което по-късно е синхронизирано с останалите, а стъпките им влизат в ритъма на музика от Емилиян Гацов – Елби, изпълнена на живо. Входът е свободен.


По същество
ДНК, 29 май, 19:00

Какво става, когато мъжкото тяло реши да бъде привлекателно с движения и действия, които по принцип се асоциират с женската еротика? Това е въпросът в ядрото на този пърформанс, с който французинът Кевин Джийн блокира идеята за половата бинарност, като за целта той и партньорът му работят основно с таза си – част на тялото, превърнала се в табу за белите мъже в съвременната западна култура. Търсеният ефект от представлението? Да саботира идеята за мъжественост, „сглобена от сексизъм и насилие“.


Морфичен резонанс & Съгласие
ДНК, 31 май, 19:00

Подобно на Джийн, за своето танцово соло Съгласие американката Меган Бридж ляга върху най-мощните и първични изрази на женската сексуалност. Тук обаче фокусът е по-скоро във взаимодействието между тялото и музиката, в случая – ритъма и деликатните детайли на второ действие от последната соната на Бетовен. Преди да стигнем до него обаче, гледаме Морфичен резонанс – танцова импровизация, по време на която Бридж реагира свободно на звукова архитектура, създадена с минималистичната музика на Питър Прайс.


Знамена
Сцена Дерида 1 юни, 19:30 

След като застава зад руля на откриването на фестивала, френската хореографка Паула Розолен представя и своя пърформанс, който директно посочва какъв е фокусът му. Идеята ѝ е следната: по наличието на едно знаме можем да разпознаем националност, принадлежност към футболен клуб, религия, партийни пристрастия. Ето защо Розолен решава чрез флагове да създаде сценичен език, предназначен за предаване на съобщения между танцьорите, но в него постепенно започват да проличават и всички пукнатини в тази комуникация, които могат да причинят неразбирателство.


Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия
Сцена Дерида, 4 юни, 19:30

Хореографът Томи Паазонен прекарва 9 месеца заровен в личния и професионалния си архив, за да извади най-важните си житейски „спирки“ – през това да пораснеш като куиър момче във Финландия през 70-те до внезапния край на кариерата му като балетист и нуждата да се погрижи за умиращите си родители, която го връща в родната му страна. Резултатът е тази сценична ретроспекция, която прави опит да премине през всички тези събития и да ги разкаже с езика на танца.


По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо
Сцена Дерида, 5 юни, 19:30

За най-новия си хореографски проект българският артист Вили Прагер работи със студенти от Академията за танц и пърформанс на Националния център за танц на Букурещ. Вдъхновението зад спектакъла идва от испанската група Ballet Zoom, oснована през 1973, а идеята му: диско културата да срещне визуалното изкуство, като по този начин бъде оспорено твърдението, че “по-малкото е повече”.


Танцови маниаци
ДНК, 6 юни, 19:00

Чували ли сте за танцуващата чума от 1518? Накратко: в Страсбург тогава около 400 души танцуват с дни без почивка в продължение на месец, като на ден от изтощение, сърдечен удар или инсулт умират средно по 15 души. Днес румънската хореографка Симона Дяконеску стъпва на това събитие за своята докуфикция и го проследява хронологично чрез серия от изповеди на учени от онова време. Целта: да ни покаже разликата между това да си свидетел и да преживяваш нещо от личен опит, което рефлектира и върху начина, по който избираме да гледаме един танц.

Антистатик е от 28 май до 6 юни в ДНК, Сцена Дерида и САМСИ
За пълната програма и цената на билетите скочете тук


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.