Световен театър: Завръщане

Световен театър: Завръщане


3 - 21 юли 2021
След като през 2020 фестивалът за театър от цял свят за кратко акостира онлайн, днес отново пуска котва в София и от 3 до 21 юли качва на сцена (и екран) пиеси с адрес от Германия до Испания и Русия. Какви, кога и къде – открехваме завесата ей сега.


ТАРТЮФ
Комедията на Молиер няма нужда от представяне, но това, което различава този прочит от другите, е, че награждаваният режисьор Игор Вук Торбица (който го поставя в Нови Сад, преди да почине) решава да пренесе сюжета от XVII в. в съвремието, така че да покаже как темата за социалното лицемерие се проявява в едно модерно семейство.

ЗЛОВЕЩАТА ДОЛИНА
Популярната с новаторските си проекти компания Римини Протокол стиска ръце с един от водещите театри в Германия – Мюнхнер Камершпиле – за да дадат светлина на това предизвикателно представление. На пръв поглед то е моноспектакъл на писателя Томас Мелле, който разказва за ефекта на „зловещата долина“, докато едновременно го демонстрира – на сцената всъщност няма човек, а хуманоиден робот.


СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК
Гледаме на екран как Джеймс Макавой, филмовата звезда от X-Men и Изкуплението, изнася на раменете си тази съвременна адаптация на известната романтическа пиеса (с успех, който й носи две номинации и една награда Оливие). За целта дуелите и битките са заменени с бийтбокс и рап поезия, но в ядрото й въпросът си остава един и същ – ще успее ли Сирано да възпламени сърцето на любимата със силата на своите думи?


ФЛАМЕНКО: ВЪЗРАЖДАНЕ
Фламенко, джаз и съвременен танц се срещат в основата на този динамичен спектакъл на големия Фламенко Балет Барселона, който прави опит да покаже какво означава да си свободен на езика на движението, докато не спира да поддържа диалог с публиката.

ДЕЦА НА СЛЪНЦЕТО
Тази пиеса на съвременния руски режисьор Тимофей Кулябин има 7 номинации за националната театрална награда Златна маска, включително за режисура, камерно представление, сценография и 4 актьорски изпълнения. Ето защо сега си заслужава да гледаме прожекция на спектакъла, който стъпва върху текста на Максим Горки и гледа към едно елитарно малко общество, което губи представа за реалността около себе си.

СТАНИСЛАВСКИ. СТРАСТ ЗА ЖИВОТ
Края на фестивала всъщност поставя не пиеса, а документален филм на режисьора Юлия Бобкова, който разглежда отблизо създадената от Станиславски театрална методология и работния процес върху една роля, прилагана и до днес по целия свят.

Билети и подробности за представленията – на viafest.org


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.