New Stages Southeast 2022

New Stages Southeast 2022


9 - 12 юни 2022
Между 9 и 12 юни нова драматургия от всички точки на Югоизточна Европа гостува на пет различни локации в София за второто издание на фестивала на Гьоте-институт New Stages Southeast. Гледаме я и я слушаме под формата на сценични четения и пърформанси, включително на наши български пиеси, част от платформата ПроТекст и отличени от Европейската мрежа за съвременна драматургия и превод – EURODRAM. Правим бърза разходка из програмата и напомняме една вечна мъдрост: колкото по-рано запазиш място, толкова по-малък е шансът да изпуснеш нещо.


Топлоцентрала
След като беше домакин на фестивала Антистатик, новата гореща точка в Южен парк II отново ни привлича в орбитата си. Началото в Зала 2 (Black box) на 9 юни от 19:30 поставя USER от Боян Иванов и Алексей Кожухаров. Ден по-късно, на 10 юни, в същата зала гледаме две представления – в 19:00 започва пърформанс-четене на Без мен от Стефан Иванов: спектакъл за едно „огромно и пулсиращо нищо“, съставено от самота, изолация, лична катастрофа и обществен провал. В 20:30 пък гледаме пърформанса I Hate Theater на сърбите Югослав Хаджич и Милена Боговац, чиято отправна точка е един въпрос, който Боговац си задава: „Коя щях да бъда, ако нямаше театър?“.

На 12 юни пък фестивалът започва ударно още в 12:00 с уъркшоп на Drama Pact и четене на пиеса на Олга Кочанова в Зала 4. Следват два важни дискусионни форума: разговор за писането на драматургия с Мария Милисавлйевич от 14:30 и дискусионен форум Независимата сцена и нейните пространства: форми на съществуване с Атанас Маев, Цветелина Йосифова, Галин Попов, Младен Алексиев, Ясен Василев и модератор Ангелина Георгиева. Фестивалът продължава в 18:30 с пърформанс-четене на пиесата Вакуум на босненката Ася Кръсманович, която повдига важни въпроси за изборите, които правим в края на 20-те си години. В 20:15 точка поставя Свободно падане на Екатерина Георгиева под режисурата на Траяна Минкова.

Сфумато
На 10 юни от 19:00 камерната сцена на театъра става домакин на Кратка пиеса за любов на Стефан Кръстев, режисирана от Ованес Торосян, която гостува от Плевенския театър. Историята в нея се завърта около вълненията на мъж (Сергей Константинов), който отчаяно се опитва да открие жената, с която прекарва една случайна нощ.

Борисова градина
Паметникът Братска могила на 11 юни от 12:00 до 21:00 се превръща в сцена за пърформанса I Will Close the Sky So You Could Breathe на украинския драматург и изпълнител Дария Пугачова.

Swimming Pool и Природонаучен музей
На 11 юни от 18:00 галерията на петия етаж на Цар Освободител 10 приютява пърформанс-четене на Синият вагон на Андрус Кивиряхк от Естония, режисирано от Благой Бойчев. От 20:00 пък се местим в Природонаучния музей, където гледаме И всички животни крещят на Томас Кьок под режисурата на Василена Радева. Ще има и субтитри на английски.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.