• Софийски фестивал на науката 2022

  8 - 9 октомври 2022
  За дванадесети път сме поканени на празненство на науката и технологиите в София Тех Парк - Софийският фестивал на науката открехва вратите към непознатите измерения на българските и световни научни постижения. В продължение на два дни животът ни се превръща във фантастично приключение. Бродим сред далечните кътчета на Вселената и обръщаме поглед навътре към тайните на собствените ни тела, разглеждаме под лупа природни, социални и интерпланетарни феномени и научаваме за най-новите открития от първа ръка.
 • Минало не минало

  29 септември 2022 - 2 октомври 2022
  Първото издание на 4-дневния фестивал Минало не минало започва на 29 септември в Топлоцентрала и комплекс Гарнизонно стрелбище.
 • Алтернативна Сцена: пърформанс фестивал в Панчарево

  17 - 18 септември 2022
  Бившият плаж на езерото Панчарево, районът Рибарника, става гореща точка за танцови пърформаси.
 • 12-и панаир на куклите

  9 - 18 септември 2022
  Честваме 20 години от създаването на международения фестивал за уличен и куклен театър Панаир на куклите с изобилна програма от разнообразни представления на български и чуждестранни театрални формации.
  I AM STUDIO, Куклен – Гурко, Куклен – Янко Сакъзов, Театър Ателие 313, Топлоцентрала, НАТФИЗ Куклен
 • КвАРТал Фестивал 2022: Малките неща

  16 - 18 септември 2022
  Темата е Малките неща, а датите са 16, 17 и 18 септември, когато фестивалът ни разхожда по уличките на града и ни предизвиква да разкрием техните тайни.
 • Маратон на японските изкуства

  18 септември 2022
  Топлоцентрала се превръща в умалена версия на Япония за един ден, приютявайки под покрива си куклен театър, бойни изкуства, демонстрации, работилници и беседи. От 11:00 до 21:00 ядем домашно приготвено суши, дивим се на изящните японски марионетки, като по чудо оживели на сцената под опитните ръце на Театрална формация Сенджу, овладяваме тънкостите на калиграфията и какво ли още не - всичко това с вход свобден.
 • Реките на София 2022

  2 - 4 септември 2022
  Тази година отново сме край Владайска река до Лъвов мост за третото издание на Реките на София. В програмата са включени разнообразни събития - от музика и инсталации до модерен цирк и лятно кино, а за финал можем да се приберем с нещо за спомен от арт базара.
 • My Sofia. Youth with causes

  12 - 14 август 2022
  Този уикенд сме край езерото Панчарево по повод Европейската година на младежта и Международния ден на младите хора (12 август). Очаква ни богата и разнообразна програма с музика, огнено шоу, творчески работилници, танци и спорт, всичко това с вход свободен, а мястото е новооткритото пространство Agora.
 • 100 стола

  14 юли 2022 - 1 октомври 2022
  100 стола поникнаха на хълма над улица Будапеща 1 между 14 и 17 юли. Пространството се преобрази със зеленина, сцена за събития и множество стари столове, спасени от жилища, складове и мазета и изрисувани от талантливи визуални артисти. Новото кулурно убежище продължава да кипи от музика, танци, изобразително изкуство и кино до края на лятото.
  100 стола
 • 180° Laboratory for Innovative Art

  23 - 29 юли 2022
  Български и международни артисти се отбелязват по различни локални точки и си говорят на един език за няколко дни, в които плетат взаимна креативност и иновативност в общо преживяване стил 180°. Изкуството и културата в обществото са фокусът на работилниците тази година, така че поглеждаме отблизо интерпретацията в пърформанси, за които влизаме с вход свободен.
 • Седмица на Камен Донев в парк "Военна академия"

  11 - 15 юли 2022
  Драматичен театър - Пловдив пристига в София за лятното си турне. От 11 до 15 юли сцената на парк Военна академия приветства майстора на смеха Камен Донев.
  Парка на Военната академия Г. С. Раковски
 • Под звездите – Софийски театрални джаз вечери

  5 - 9 юли 2022

  Нов театър НДК ни кани на три разхлаждащи театрално-музикални представления на открито. Над главите ни се простира звездната шир, а пред очите ни на Лятната сцена на театъра се разкрива магията на джаза.


  НДК, Нов театър - НДК
 • Софийски фестивал на музикалния театър

  24 юни 2022 - 17 юли 2022
  Второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър отново ни обединява в любовта ни към музиката и сценичните изкуства. Мисията на поредицата от събития е да покаже най-новото и най-доброто в жанра на мюзикъла и съвременния балет.
  Музикален театър Стефан Македонски, Парка на Военната академия Г. С. Раковски
 • Граждански будилник 2022

  19 юни 2022
  Второто издание на Граждански будилник се приземява в Топлоцентрала, за да ни въвлече във водовъртеж от вдъхновяващи творчески проекти. Тази година събитието протича под посланието за взаимност, а общата тема е Сдружени - силата да сме заЕДНО.
 • Ritual Gatherings – единство между култура и природа

  30 юни 2022 - 3 юли 2022

  Тази година посрещаме юлската утрин подобаващо: с ритуална вечеря, изложба на открито, много музика и светлини. По-важното обаче е, че, противно на очакванията, плажът след нас остава по-чист, отколкото сме го заварили.


 • New Stages Southeast 2022

  9 - 12 юни 2022
  Между 9 и 12 юни нова драматургия от всички точки на Югоизточна Европа гостува на пет различни локации в София за второто издание на фестивала на Гьоте-институт New Stages Southeast. Гледаме я и я слушаме под формата на сценични четения и пърформанси, включително на наши български пиеси, част от платформата ПроТекст и отличени от Европейската мрежа за съвременна драматургия и превод – EURODRAM. Правим бърза разходка из програмата и напомняме една вечна мъдрост: колкото по-рано запазиш място, толкова по-малък е шансът да изпуснеш нещо.
  Братската могила, Сфумато, Топлоцентрала
 • Antistatic: танцувай, за да те танцуват

  9 - 19 май 2022
  "Танцувай, за да те танцуват". Това тази година е мантрата на Международния фестивал за танц и пърформанс Antistatic, който навършва 15 в контекста на „изострящата се чувствителност и дебат по различни политически, социални и естетически теми“.

  Derida Stage, Национална галерия Квадрат 500, Топлоцентрала
 • Novembre Numerique 2021 – месец на дигиталната култура

  26 октомври 2021 - 30 ноември 2021
  С началото на ноември Френският институт в България ни въвлича за втори пореден път във фестивала на дигиталната култура Novembre Numerique 2021. Обагряме се в пъстрата палитра на дигитални културни дейности, сред които виртуална и добавена реалност, видеоигри, аудиовизуални представления, театър и концерти, иновативни книги, уеб сериали и документални филми, нови мобилни приложения, иновативни подходи за учене на френски чрез дебати, изложби, семинари, пърформанси и какво ли още не.
 • В хармония с природата: Ritual Gatherings 2022

  28 юни 2022 - 3 юли 2022
  От 28 юни до 3 юли 2022 ни очаква едно вълнуващо събитие, с което посрещаме юлския изгрев в хармония със себе си и околната среда. Фестивалът Ritual Gatherings е стихия, завихряща ведно храна, изкуство, музика, традиция и природа – основните компоненти на човешката културна идентичност.
 • Фестивал-лаборатория NEDRAma International

  16 - 24 октомври 2021
  Театър Реплика ни кани на шестото издание на фестивал-лаборатория за документален театър и съвременна драматургия NEDRAma, който отново среща млади независими творци.