• София моно

  1 - 24 юни 2021
  Ако досега ви е убягнало, нека разясним – както подсказва името му, този театрален фестивал вади наяве моноспектакли, които излизат на открито в парка на Военната академия от 1 до 24 юни точно в 21:00 (с изключение на детските представления).

  Тази година под прожекторите му застават вече познати заглавия на Николай Урумов, Яна Огнянова, Димитър Живков, Ненчо Илчев и Виктор Калев, но и три премиери – на Казанлъшкия театър, Алекс Сърчаджиева и Камен Донев. Поглеждаме сега зад кулисите на триото супер нови, а за пълната програма ви насочваме към фейсбук събитието, което носи името на фестивала.

 • Антистатик 2021

  28 май 2021 - 6 юни 2021
  „Приближете се!“, призовава екипът на Международния фестивал за танц и пърформанс Aнтистатик и маха към публиката на своето 14-о издание. Както подсказва апелът, тази година идеята му се завърта около все по-скъсената физическа дистанция, затова сме поканени да запазим място срещу сцената между 28 май и 6 юни, когато в София се приземяват седем съвременни спектакъла от цял свят. Разказваме повече за тях – само стойте наблизо.
 • Нощ на театрите

  21 ноември 2020
  Дори и през 2020 ноември отстъпва един от дните си за този малък празник на театъра. Програмата на Нощта отново е щедра и започва с откриването на фотографската изложба Нощни персонажи още на 17 ноември в УниКредит Студио. Същинската й част обаче е на 21 ноември, когато сцените ни привличат в орбитата си още от сутринта. За всички близо 30 събития скачайте на theatresnight.org, тук наблягаме на шепа акценти.
 • Световен театър вкъщи

  13 - 25 ноември 2020
  Фестивалът, който от 2007 насам кани на българска сцена представления от цял свят, тази година е гъвкав и реагира спрямо обстоятелствата. Ето как: сега не гледаме пиесите на живо, а влизаме на viafest.org, където имаме напълно свободен достъп до тях в рамките на три дни. Пълният списък (с два документални филма в него) е на сайта, сега правим обиколка през постановките на линк разстояние.
 • ACT Фестивал за свободен театър 2020

  17 - 24 октомври 2020
  Когато през 2010 група театрални активисти се събира в името на независимата сцена, едва ли има идея какво готви бъдещето. Независимо от времето обаче, едно нещо си е все същото: ACT фестивал пази свободния си дух и от 17 до 24 октомври сервира за празника щедра селекция от наши и чужди представления, уъркшопи и концерти.
 • Антистатик [2020]

  10 октомври 2020 - 8 ноември 2020
  Международният фестивал за танц и пърформанс Antistatic навършва 13 тъкмо през 2020, но вместо да подходи със суеверие, екипът зад него решава съзаклятнически да прикани "живота да влезе безопасно в релси". Това ще рече, че публиката е на място в залата, а артистите – на сцената. Ако вече сте събрали впечатления от първите представления – Голдбергови вариации на 10 октомври и dragON aka PONY на 11-и, сега вадим напред и останалите трима чуждестранни гости в програмата, която се разтяга до 8 ноември. Българската селекция и другите акценти от феста са на antistaticfestival.org.
 • Софийски театрален салон 2020

  1 - 31 март 2020
  Лесно е да запомним, че Световният ден на театъра е 27 март, когато всяка година на него раздават наградите Икар. Целият месец преди това е отдаден на номинираните, които се играят отново за нас в Софийския театрален салон. Билетите са от касите на театрите, но първо вижте кои са най-добрите спектакли за 2020.
  ДНК, Зад канала, Мозей, Народен, Куклен – Гурко, Куклен – Янко Сакъзов, Сфумато, Театър 199, Театър Азарян, Армията, Възраждане, София
 • One Dance Week 2020

  3 септември 2020 - 19 октомври 2020
  Вече започнаха стъпка по стъпка да разказват какво ще мине тази есен през фестивала за съвременен танц в Пловдив. Следим движението отсега, за да не ни отминат и билетите.
 • Монолозите ми

  24 януари 2020 - 30 април 2020
  Монолозите ми е театрална поредица, в която актьори изпълняват любими свои монолози и сглобяват своеобразен каталог от превъплъщения на сцената на Мозей.
  Мозей
 • Фестивал на българската драматургия

  13 - 31 януари 2020
  За четвърти път поред фестивалът събира спектакли на наши класици и съвременници, както и интерпретации по български автори на сцената на Нов театър - НДК до 31 януари.
  Нов театър - НДК
 • Нощ на театрите

  16 ноември 2019
  Представления, изложби, турове зад кулисите, дискусии и стендъп комедия пълнят 16 ноември още отпреди обяд, когато започва тази театрална Нощ. Безкрайната ѝ програма е описана по минути на theatresnight.org, тук ви светваме за шепа акценти.
  Cinema City Paradise, Cinema City Sofia, Derida Stage, Дом на културата Средец, София
 • DA Fest 2019

  22 - 26 октомври 2019
  И тази година DA Fest събира най-силното от дигиталните изкуства с над 60 артисти. Кураторите Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова са избрали работи, които играят със сетивата, пренасят ни в космически пейзажи или провокират приличния ни вкус. Между 22 и 26 октомври програмата е така богата, че ще има нещо и за вашия апетит, а нашите акценти следват.
 • АСТ фестивал за свободен театър

  18 - 23 октомври 2019
  "Все по-топло" - с това страшно мото вдига градусите фестивалът за свободен театър ACT, който от 18 до 23 октомври събира в шепата си четири чужди представления и най-доброто от нашата сцена за съвременен танц и пърформанс, докато реди и паралелен график с VR инсталация, лекции и дискусии. Последните са на actfest.org, а тук отбелязваме горещите точки в сценичната програма.
  PhotoSynthesis, Пластелин, ДНК, Дом на киното, Сфумато, Театър Азарян, НАТФИЗ, Червената къща
 • Мигриращо тяло

  11 октомври 2019 - 11 декември 2019
  С началото на сезона се зачудихме кой ще стъпи този път на платформата за съвременен танц и пърформанс и новините са добри.
  ДНК
 • Фестивал на камерната опера

  2 - 6 октомври 2019
  Нормално е да не ви е познат – този фестивал се случва за първи път с добрата идея да покаже пред публика образци на камерната опера от всички музикално-сценични стилове.
 • Дебюти на границата на текста

  27 септември 2019 - 7 октомври 2019
  По време на театралния фестивал гледаме дебютни спектакли и първи представяния на българска сцена на пиеси и сценични версии, които лавират  между жанровете.
  Червената къща
 • Панаир на младите

  1 - 5 октомври 2019
  Фестивалът отново ни приканва в кътчетата на Младежкия театър, в които иначе публика не влиза. От 1 до 5 октомври всеки ден там гледаме нови site-specific спектакли, които се възползват от специфичните пространства в театъра.

  Билети - от касите и сайта на Младежки театър Николай Бинев.

  Младежки
 • Международен импро фестивал 2019

  23 - 29 септември 2019
  ШиЗи импро театър пак кани топ наши и чужди трупи да сглобят пищен график от импровизационни спектакли и класове. Детайли за уроците (групите за някои от които вече за запълнени, побързайте) има на shizi.bg, иначе срещу 20лв за ден или 80лв за всичко гледаме по няколко формата на вечер, решени в различни нюанси на комедията. Програмата е както следва:
 • Аполония 2019

  29 август 2019 - 7 септември 2019
  От 29 август до 7 септември в Созопол ще е най-трудно да намерите квартира, но пред вас е пълният списък с причини това да си струва – прегледайте и оградете с молива, преди да минете за билети през apollonia.bg.
 • One Dance Week 2019

  20 септември 2019 - 19 октомври 2019
  Ще бъде есен, когато One Dance Week ни прибира на топло и интимно място с 16-те си танцови представления, но билетите вече летят, а трябва да планирате и път до Пловдив. Там от 20 септември до 19 октомври минаваме през физика и политика и стигаме до опасен цирк, докато с идея, хореография и мускули ни завладяват компании от Полша, Белгия, Тайван или Австралия. Коя покана ще приемете? За да решите, ви даваме по минута с всеки от спектаклите още сега.