One Dance Week

One Dance Week


21 септември 2018 - 14 октомври 2018
Няма по-бърз начин да ви кажем защо Пловдив продължава да е точката на кипене на картата и в периода от 21 септември до 14 октомври, освен с цифри, така че слушайте: 11-ата One Dance Week се разтяга в 4 уикенда, отваряйки вратите на Дома на културата за звезди и съзвездия от вселената на съвременния танц и пърформанс, а върхът е, че с 9 билета преживяваме цели 11 международни спектакъла. И да имате време само за един обаче, няма драма – в програмата надолу празно няма.


#MINARET
21 септември, 19:30
Голямата джамия в Алепо някога имала минаре. Днес то е някъде из руините, останали от величието на древния сирийски град, един от центровете на арабската култура. Какво правим, когато пред очите ни изчезват хора, места, минало и бъдеще, пита ливанският хореограф Омар Раджех с този спектакъл-съпротива срещу безмълвното наблюдение на чуждото страдание и войната като даденост. 60 минути, шестима танцьори, дронове и музика на живо е уравнението на #minaret, което излиза пред публика първо тук, преди премиерата си в Рим.

[K(-A-)O] & [ЛЮБОВ]
22 септември, 19:30
Японецът Кенджи Шинохе движи танцовите компании ELTEN и Die Tokyo Dance Crew, но и често завзема сцената със солови изпълнения. Като двата 20-минутни спектакъла, които насочват лупа към днешния човек във втората вечер на фестивала. Докато [K(-A-)O] изследва как, превеждайки емоциите си на езика на емотиконите, реалните ни чувства все повече обедняват, [ЛЮБОВ] разравя историята преди любовната история, питайки как може да обичаме различно, ако всички живеем по калъп.

ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ
28 и 29 септември, 19:30; 30 септември, 17:30
Трудно ще обясним как няколко облечени танцьори могат да изглеждат като един съблечен, затова вижте трейлъра на този пресен (и 14+ заради голотата) спектакъл на гръка Димитрис Папайоану. Наричат го "артист за всяка сцена", защото е превземал и мини зали, и Олимпийски стадиони, а миналото му на художник ясно личи в проектите му, жонглиращи с препратки от историята на изкуството. Животът като вечно издирване на съкровеното е идеята зад абсурдния, въображаем, но и много истински свят на Укротителя, който Папайоану изгражда с помощта на зрелищни декори, хореографии тип оптическа илюзия и музика от Щраус-син.

НОЩ
5 октомври, 19:30
Изборите, които правим, за да открием непознати територии и пространства, са важна сюжетна линия в работата на португалската компания Circolando. "През нощта може да се случи всичко" пък е мотото на спектакъла, с който тя пристига тук. Маркиран с 16+, в него трима танцьори, отворени към импровизациите, прекрачват мрака в търсене на просветлението, докато диджей си играе с кардиограмата ни, прескачайки внезапно от нежна инструментална мелодия в див електронен взрив.

АТМА
6 октомври, 19:30
Този първи цялостен спектакъл на изгряващите гърци Дана Димитриади и Дионисус Аламанос взима името си от индуистки термин, който най-общо значи себепознание. Вплитайки тела, те пресъздават метаморфозата на бръмбара, мъдростта на слона, тотемните животни, почитани от шаманите и още образи от фауната, над която сме така убедени, че имаме право да господстваме. Докато илюстрира отношенията човек-животно, без да пести варварските подробности, Атма помага да си представим и паралелен свят, в който жаждата вечно да доминираме е забравена.

ПЪРВА СРЕЩА & [ДЕМОНИ]
7 октомври, 19:30
Щом се приемеш, какъвто си, влизаш в първия ден от един по-ценен живот, убеждава ни ултратехничният Ин Со Лий с моноспектакъла Първа среща, който показва как артистът се запознава наново със себе си. И това е само половината от Вечерта на корейските хореографи, в която влизаме с комбо билет. В другата ½ – миниатюрата [ДЕМОНИ], трима танцьори (сред които и хореографът им Джин А Ким) качват на сцена съвременна версия на Salp’uri – корейски народен танц, прокуждащ зли духове, проклятия и черна енергия.

ГОДОС
12 октомври, 19:30
Гугъл превежда думата, отдавна излязла от разговорния литовски, като "сънища" или "мечти", но норвежците Анне Екенес и Пиа Холден интерпретират "годос" като "песен на сърцето". Тя вдъхновява хореографиите в първата част от спектакъла, който (след антракт) продължава под ръководството на литовката Бируте Летукайте, пресъздала в танц популярни митове от родината си. В движения и ритъм, които напомнят тракането на тъкачни станове, шестимата на сцената показват какво има под козината на омагьосания върколак и кой ти носи късмет, ако не вярваш във феи, докато всъщност ни питат кои сме днес и кои ще бъдем утре.

GAME OVER
13 октомври, 19:30
"Всичко може да се случи. Ако това е играта, приемате ли да се включите?", питат литовците Айрида Гудайте и Лауринас Закевичюс – изпълнители и хореог-рафи на Game Over, вдъхновен от магическия реализъм в книгите на Хулио Кортасар. "Сякаш сънувах едновременно картини на Рене Магрит, компютърни игри и рейв партита", подгравя ни едно от ревютата на спектакъла, в който двама герои танцуват по фантастичен сценарий, зареден с литературни препратки и дирижиран от барабани и електронна музика.

СЪВРЕМЕННО?
14 октомври, 17:30
Какво представлява съвременният танц, ама наистина? Зрителят разбира ли посланията му и трябва ли да му се обяснява, ако не? В спектакъл, направен за всеки – и за този, който се плаши от жанра, и за онзи, който му се възхищава – трима танцьори (Агне Раманаускайте, Мантас Стабачинскас и Паулюс Тамоле) иронизират творческия процес и цялата гилдия в родната си Литва. От първите хореографски идеи до последните детайли по костюмите, под прицел е всичко онова зад кулисите на съвременната танцова сцена. Защото (само)иронията също е изкуство, и то от ценните.

One Dance Week е в Дом на културата Борис Христов в Пловдив от 21 септември до 14 октомври и на onedanceweek.com
Билети (10-40лв) от epaygo.bg

· София · Пловдив · Варна · Бургас
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.