Фестивал на оперното и балетното изкуство

Фестивал на оперното и балетното изкуство


27 ноември 2018 - 8 декември 2018
Наред с издържаните в духа на класическите традиции спектакли, в програмата на 49-тото издание влизат и няколко провокативни заглавия.


Начало на фестивала слага премиерният балетен спектакъл Дон Кихот на Аршак Галумян - солист и хореограф на берлинския Щатсбалет, който тук заема режисьорското място.
Пловдивската опера гостува с продукцията Катерина Измайлова от Шостакович, базирана на мрачната повест на Лесков - Леди Макбет от Мценска околия. Такова първоначално е и заглавието на тази сценична творба, преди да изпадне в сталинистка немилост за повече от 20 години.
Компания Стрийм Денс се включва във фестивала със съвременното танцово предизвикателство In-Between. В него хореографите  Ангелина Гаврилова и Филип Миланов правят своя проекция на обществото върху композиции от Макс Рихтер.
Македонската опера и балет влиза в програмата на тазгодишното издание с класическата творба на Росини Севилският бръснар в прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер, а варненската - с Джоконда от Амилкаре Понкиели, която предизвиква истински фурор през последните месеци.
Финалната дата е за
Лешникотрошачката на Софийската опера и балет. Постановката е на Юрий Григорович и е определяна като триумф на руската музика и хореография.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е в Стара Загора от 27 ноември до 8 декември. Билети от касата и сайта на Операта.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.