22-и Международен театрален фестивал Варненско лято

22-и Международен театрален фестивал Варненско лято


1 - 11 юни 2014
Варненските зрители ще имат въможността да избират между класически и съвременни заглавия, между драматичен и куклен театър за възрастни, между съвременен танц и мултимедиен пърформанс по време на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал Варненско лято.


Основна цел на фестивала е за пореден път да промотира българското театрално изкуство и да допринася за приобщаване на българската култура към европейските и световни културни стандарти. Той е и място, където дебютират млади творци, лансират иновативни проекти, създават се мрежи за сътрудничество. Основната програма се осъществява на базата на подбор, извършен от селекционер и включва най-добрите театрални постановки за текущия сезон. Програмата на фестивала се разделя на няколко театрални блока:
Основна програма: Международна селекция - и тази година тя включва интересни театрални проекти от САЩ, Полша, Италия, Словения и др. Поканените спектакли от чужбина показват различните лица на съвременния световен театър - от класическата версия на Хамлет в постановката на Лондонския Globe Theatre, през източноевропейските продукции на Националния театър на Словения и Театър Нови от Познан, Полша, до визуалния театър на Ла чита ди Ебла от Италия и театрални продукции от САЩ и Австралия.
Основна програма: Българска селекция - включва най-добрите постановки на водещи театри у нас, превърнали се в събитие за българския театрален живот, носители на награди Икар и Аскеер.
Програма Шоукейс - основна цел на тази програма е да показва най-интересните български спектакли (драматични, танцови и др.) през сезона, които са мобилни и комуникативни, с осигурен превод на английски език. Това дава възможност на много чужди селекционери, директори на фестивали и програмиращи центрове, журналисти и критици, да видят българската театрална продукция. Фестивалът организира тази единствена по рода си инициатива в България като част от своята стратегия за отваряне на българския театър към Европа и света.
Паралелна програма - включва още детски спектакли, конференции, изложби, работни ателиета, семинари, дискусии. Чрез акции в нетрадиционни места, фестивалът открива нови културни пространства и допринася за развитие на градската култура. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.