24-и Международен театрален фестивал Варненско лято

24-и Международен театрален фестивал Варненско лято


1 - 11 юни 2016
Най-доброто от българската театрална сцена през изминалия сезон, интересни чужди трупи, специално поканени за фестивала арт събития, представления, концерти, прожекции на спектакли и студентски театър - на всичко това ставаме свидетели от 1 до 11 юни във Варна по време на поредното издание на Международния театрален фестивал Варненско лято.


Фестивалните събития са програмирани в четири модула: Българска селекция, Международна селекция, Програма Шоукейс и Паралелна програма. Ще имаме възможността да избираме между нови и класически заглавия от българската и световната драматургия, както и да видим нови сценични форми. Гостуващите спектакли показват различните лица на съвременния световен театър. Илиада на Националния театър на Словения е мащабен спектакъл, предлагащ оригинална сценична интерпретация на знаменитото Омирово произведение. Следобедът на един фавн/Пролетно тайнство на легендарната танцова компания от Канада Мари Шуинар и Корекция на виртуозния чешки режисьор Иржи Хавелка демонстрират неограничените възможности на театъра на движението и съвременния танц. Испанският спектакъл Много шум за нищо е уникално съчетание на предметен театър, инсталация и пърформанс, а италианската трупа Паролабианка ще открие фестивала със зрелищен уличен спектакъл.
В програмата на фестивала са и станалите вече традиционни за последните издания театрални продукции, излъчвани по сателит, от програмата на Национален театър Лондон на живо – Опасни връзки и Хамлет. Съвместно с международния музикален фестивал Варненско лято непосредствено след края на театралния фестивал ще бъде представена и сателитна прожекция на спектакъла от Метрополитън операОтело, с българската оперна прима Соня Йончева. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.