Аполония 2014

Аполония 2014


28 август 2014 - 6 септември 2014
Тази година любимата ни Аполония чества 30 годишен юбилей и както подобава в такива случаи, програмата на фестивала ще е по-пъстра и богата. Ще останат доволни както любителите на театралното изкуство, така и тези на музиката, словото и киното.


Театър
Премиера на Антигона ще открие театралната Аполония 2014. Фондация Аполония ще бъде продуцент на спектакъла от френския драматург Жан Ануи, чиято премиера ще бъде на 29 и 30 август в Созопол. Партньор на Аполония в осъществяването на постановката е театър София. Тя е на режисьора с дръзко и нестандартно мислене Иван Добчев.

Кино
Силна документална програма предлага юбилейното издание на Аполония. Премиери на фестивала ще имат документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев Златното сърце на София - за храм-паметника Св. Александър Невски, както и игралният филм Потъването на Созопол на Костадин Бонев, с който ще стартира кино програмата на 29 август. Режисьорът Костадин Бонев присъства и в документалната програма с филма Вапцаров. Пет разказа за един разстрел (31 август), отличен със Златен ритон 2013 за най-добър филм. Аполония 2014 ще отбележи и 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов с прожекция на 4 септември на Гласът, който моли Бога за България на Росен Елезов. Във филма са включени архивни и дори непоказвани досега кадри на БНТ.

Музика
Както винаги, музиката заема специално място във фестивала. Откриването на 28 август е с концерта Българската душа е музика. В концерта ще вземат участие музикантите Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова, Николай Минчев, Софийски солисти и Космически гласове. Почитателите на Минчо Минчев ще могат да го чуят и на камерен концерт на 31 август заедно с пианиста Евгени Божанов. Първи септември е резервиран за Теодосий Спасов, който ще представи последния си проект, събиращ млади музиканти. Класическа музика ще звучи в още две вечери - на 2 септември Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще изпълнят сонати от Бетовен, Дебюси и Франк, а на 5-и Ангелов ще изнесе самостоятелен рецитал.
Тазгодишният победител в конкурса Борис Христов - Кирил Манолов ще пее в чест на 100-годишнината от рождението на именития бас.
В памет на друга оперна легенда - Никола Гюзелев, който ни напусна през май, ще бъде концертът в Амфитеатъра на 30 август с участието на Николай Кърнолски, Юлиян Константинов и Мариан Йованоски от Македония.
Васил Петров (с Биг бенда на БНР) и Камелия Тодорова са акценти в джаз програмата на феста. Заедно с Аполония, юбилеи ще отпразнуват три формации: Б.Т.Р., които навършват 20 години, Акустична версия - връстници на празниците в Созопол, и ансамбъл Пирин, който става на 60 години.

Слово
Литературните премиери на Аполония също ще бъдат доста. Като започнем от Александър Абаджиев и книгата му за Тримата велики бълграски баси, Сестри Палавееви 2 на Алек Попов, и стигнем до Александър Шпатов - #НаЖивоОтСофия и Яна Букова - Пътуване по посока на сянката. Премиерни заглавия са още Тънка книжка на Екатерина Йосифова и Похищението на България от Ани Илков. Програмата завършва на 6 септември с премиера на Моите Аполонии от Ганчо Ганчев. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088