• Какво гледа Юлиян Петров

  24 септември 2020

  текст Дани Николова

  От 14 октомври нататък (когато е премиерата на Съблечи се за вечеря от Марк Камолети) актьорът Юлиян Петров ще заплита невъзможни за разрешаване възли от нелепости и загубени в превода отношения от сцената на Младежки театър Николай Бинев.
 • .
 • Мястото на сърцето с Елена Димитрова

  6 февруари 2020

  текст Севда Семер

  На сцената на Сфумато тя е с гръб към нас. В първите моменти на представлението, за което Елена Димитрова тъкмо получи номинация Икар за главна женска роля, едва виждаме как леко трепери през гъстия облак от сценичен дим.
 • Нещата от живота: Цвета Дойчева

  16 януари 2020

  текст Севда Семер

  "С годините се научих да вярвам на импулсите си. Хвърлям се – ако преди си избирах по трийсет минути от менюто за вечеря, днес съм в другата посока", казва ни Цвета един следобед близо до Сфумато, където след малко ще отиде на репетиция.
 • Нещата от живота: Вайва Грайните

  21 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Писател е, но тази дума не побира всичко. Вайва прескача между жанровете, например с книгата си с дневници-есета, пише поезия и е драматург с любопитство към целия процес.
 • Нещата от сцената: Мариета Голомехова

  13 ноември 2019

  текст Наталия Иванова

  "Сцената в началото е космическа, изчистена среда. Това е най-сладкият момент – когато е празна, но малко по малко започваш да запълваш пространството с друг свят, който е жив и различен от реалния."
 • Зад кулисите с Надя Керанова

  17 октомври 2019

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "В представления притеснението ми не си личи и слава богу – иначе какво правя изобщо на сцена?!", казва ни, когато повтаряме всеобщото мнение – че изглежда супер уверена и просто цъфти под театралния прожектор. Достатъчно е да минете през по-интимните зали на Сфумато, където Надя играе например внука в Същият ден или рецитира стихове в Актьори срещу поети, за да видите как с лекота свива и без това късата дистанция между себе си и публиката и как смело импровизира, когато куче излае от публиката (истинска история).
 • Центърът на танца: Каори Ито

  1 август 2019

  текст Севда Семер снимки Gregory Batardon

  Най-важната й цел е чрез танца да направи невидимото видимо. Каори Ито, която е родена в Япония, но живее в Париж, показва на сцената чувства, разказва лични истории и винаги говори направо.
 • Приятно ни е, Ива Тодорова!

  18 юли 2019

  текст Виолета Иванова

  Когато сяда да пише сценария на Приятно ми е, Ива!, едва ли осъзнава, че така вече върви към два Икара (за водеща женска роля и драматургичен текст) и един Златен кукерикон (за индивидуално театрално постижение).
 • Нещата от живота: Мартина Апостолова

  11 април 2019

  текст и снимки Севда Семер

  В друг сценарий щяхме да говорим с Мартина след тренировка, но днес я срещаме между две репетиции. След 15 години сериозна игра на футбол тя осъзнава, че се чувства най-добре не на терен, а на сцена. Така се озовава в класа на Цветана Манева.
 • Плейлистът на Лили Гелева

  28 юни 2018

  текст Виолета Иванова снимка Иван Гаков

  "Оказа се, че всичко, с което се занимавах в сложната юношеска възраст, води към едно – театъра." Защо тогава днес си говорим с Лили за музика? Слушайте.
 • Нещата от сцената: Веселин Петров

  7 юни 2018

  Текст Наталия Иванова Снимка Петър Недялков

  Неотдавна разбира, че е спечелил Аскеер за изгряваща звезда в трагикомичната приказка на Карло Гоци Кралят елен в Азарян (с режисьор Анастасия Събева). В нея сменя две кожи – на своенравния старец Панталоне и на простоватия младеж Труфалдино. Ако обаче се върнем няколко години назад в живота на Веселин, ще го хванем в друго действие – като студент по икономика във Варна, когато тъкмо започва уроци по актьорско майсторство.
 • Нещата от живота: Александрина Пендачанска

  29 март 2018

  текст Наталия Иванова снимка Мат Хенек

  Когато на 17 излиза за първи път на сцена, за да изпее ария на Виолета от Травиата на Верди, дори не знае как точно да се поклони. Само година по-късно обаче вече е Лучия ди Ламермур в Билбао, а през следващите 30 гласът ѝ звучи в най-големите опери от Виена, Берлин, Торино и Монте Карло до Москва, Ню Йорк, Вашингтон, Тел Авив и Париж (където живее с дъщерите си през повечето време).
 • Движението като религия

  15 март 2018

  текст Емануела Иванова снимки Charlie Schuck

  Човекът е създаден за движение, танцът е вродено умение, но ако имате съмнение, че анатомията ви е способна на това, можете да проверите – отговорете с "да" на въпроса "аз мога ли?" и си позволете да се свържете със себе си.
 • Нещата от сцената: Александра Петрова

  25 януари 2018

  текст и снимка Наталия Иванова

  Когато сяда в Сатиричния театър, за да види как е поставена неговата пиеса, испанският драматург Хуан Майорга казва, че този Хамелин е един от най‑добрите, които е гледал. За режисьора Александра Петрова това е голям комплимент, но не и единствен – със спектакъла (за нея дипломен) печели и Икар за дебют през 2017. Не знаехме много повече, преди да я срещнем лично, но виждаме как зад този успех стои доста работа, защото Александра събира опит и от театрални школи в Мадрид и Амстердам, а дори успява да завърши успоредно и психология.
 • Нещата от живота: Мила Люцканова

  24 август 2017

  текст и снимки Наталия Иванова

  "Номад съм и се чувствам добре в движение", казва ни Мила и добавя, че говори буквално, но и образно. Отстрани изглежда, че в живота ѝ няма чести застои. Откакто взима Икар за дебют в Сестри Палавееви през 2016, професията често я засилва в крайности – от ролята на "сладко мече провокатор" в мюзикъла Авеню Q до американска филмова звезда в Class на Владо Пенев с премиера сега на Аполония.
 • Нещата от сцената: Стайко Мурджев

  1 юни 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Здрависваме се, след като тъкмо е взел Аскеер за най-добро представление за Еквус на Питър Шафър в Младежкия театър. Това не е първата му награда за режисура – Стайко има Икар за дебют за Пухеният, грамота от Министерството на културата за творческите си постижения, но и десетки разменени съобщения и разговори с непознати, които понякога не са разбрали нещо, а друг път искат да му кажат "благодаря".
 • Нещата от сцената: Живко Желязков

  20 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Танцът е общуване и всяка дума променя живота ти – така хореографът и съосновател на Derida Dance Center описва философията на своята "филология".
 • Нещата от сцената: Неда Соколовска

  30 март 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Коя е последната история, която бихте гледали на екран или сцена, точно както сте я чули? Неда е режисьор, който се интересува тъкмо от това – да разказва живота, какъвто е. Едни хора в Родопите още казват "яце форкаш" на редките млади около тях, човек в индвалидна количка не успява да намери работа като баничар, друг няма покрив над главата, но пише поезия за звездите, трети е в бежански лагер, а приятелите му един по един няма да стигнат до него.
 • Пърформанс лист: Ива Свещарова и Вили Прагер

  9 февруари 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Усещат, че са на прав път още в експерименталната школа 4хC на Николай Георгиев, където получават важен урок: сцената е пространство за свобода на мисълта и тялото. От този трамплин Ива и Вили се озовават в Германия, където учат в различни програми за съвременен танц и пърформанс, стъпват на няколко сцени по света и у нас, а после събират умове на тяхната честота в Брейн Стор Проджект – същият, който през 2008 започва да организира фестивала Антистатик в България.
 • Нещата от сцената: Ани Васева

  14 декември 2016

  текст Наталия Иванова снимка Анелия Тодорова

  От нейните Присъствия в Червената къща през 2008 до последното й представление-лекция Лъвкрафт в Дом на киното (посветено на американския майстор на хоръра със същата фамилия), Ани Васева обръща нормите в театъра с хастара навън – за да открие нов подход към актьорската игра, ролята на светлината и звука, човешкото тяло и чудовищата, които го населяват.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081