Да срещнеш Анастасия

20 ноември 2008 текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин
Анастасия Ингилизова е от онези актриси, заради които сме в залата на всяко представление. Защото умее само с един поглед да покаже за героя си повече, отколкото с 5 монолога. Защото е вълнуващо да я следим дори като второстепенен персонаж и защото е еднакво интересна в комични и драматични образи. Отдавна искахме да се срещнем с нея лице в лице и ето, че дойде идеалният повод – Инстинкти, първата премиера на Театър 199 за този сезон, в която Анастасия играе не една, а цели три главни роли.


Разкажи ни малко повече за пиесата, какви са тези инстинкти?
Пиесата е испанска и в оригинал има друго заглавие?– Разголени, в смисъл на разголени души. То е близко до това, което режисьорът Съни Сънински измисли за нас. В нашия вариант името е Инстинкти, защото в трите части на пиесата са заложени три базови инстинкта в отношението между мъжа и жената – да прелъстиш, да надделееш (кой е по-силният в една двойка) и да изоставиш. Те са преди чувствата и преди мисълта, водят ни несъзнателно. А между тях се случва любовта.

Ти играеш три женски персонажа, доста различни – трудно ли беше да ги разграничиш?
Трудно, да. И досега не знам доколко добре се е получило. Но всъщност тези три жени не са чак толкова различни една от друга. Когато ние плачем, плачем по един и същ начин, когато обичаме – също. Силните желания ни правят еднакви. Независимо дали си бизнес дама, цирков артист или учителка, винаги можеш да бъдеш доведена до състояние да гониш своя мъж, да го прелъстяваш и да му се молиш.

Кой от трите образа все пак ти е най-близък?
Като че ли най-близка ми е третата жена – тази, която се разделя с мъжа и преживява живота си като сбор от роли. Най-малкото защото съм актриса и са ми се случвали такива неща. Понякога наистина искам да кажа на някого, независимо мъж или жена, някаква реплика от пиеса, която не е моя, но ме изразява особено добре. Така че тази жена ми е най-некоординирана и най-трудна, но и най-интересна и най-сладка. Първата – съблазнителката, не ми е близка изобщо, никога не съм се проявявала в действие като нея – може би в мислите си, но само дотам.

Може ли да се каже, че и театърът е въпрос на инстинкт?
Когато съм публика, театърът за мен е нещо като интуиция. Когато съм на представление, не го гледам като актриса, а се забавлявам и го обработвам вътре в себе си, сравнявам се с героите, не с актьорите. А като актриса... да, в правенето на роля има нещо инстинктивно. За себе си мога да кажа, че често когато прочета една пиеса, първото нещо, което усетя – чисто интуитивно – винаги остава. През каквото и да премина след това на репетициите, отново се връщам до това, първоначалното. Връщам се към инстинкта си.

Освен театъра и майчинството какво друго те вълнува в момента?
Страшно много залагам на приятелите и родителите си. Заедно с театъра и сина ми това са четирите неща, за които давам всичко от себе си. Имам наистина много мечти, но въобще не знам кои от тях ще се сбъднат.

Какви са мечтите ти – малки и постижими сега или големи, някъде в бъдещето, които ти дават посока дори да са непостижими?
Различни са. Много често мисля някакви дребни неща, примерно си представям в детайли как водя диалози с други хора. Понякога пък си представям как се качвам на един самолет и гледам местата, през които минавам. Ако имах възможност да пътувам повече, сигурно постоянно щях да го правя.

Къде искаш да отидеш?
На различни места – Африка, Сингапур, Ню Йорк, Рим. Въобще мечтая си за места, които са някакъв различен свят. Разбира се, много често ми се иска и просто с приятели да отидем на почивка някъде по света – където има море или океан и нищо друго.

Най-близкото бъдеще как го виждаш?
За съжаление никакво пътуване не се очертава. След Нова година ще започна репетиции в Армията на една руска пиеса с режисьор Ники Ламбрев. След това през пролетта с Иван Бърнев ще снимаме 15-минутен филм на Надежда Косева, който ще обикаля света по фестивали, за да намерим пари да го доснимаме като пълнометражен след това. Така че програмата ми до март е запълнена. После ще видим.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.