Сценична треска

25 март 2009 Петя Златанова
Любимец ни е от спектаклите Записки на един луд, Секс, наркотици и рокендрол, Царицата на Чардаша, Великолепният рогоносец, Двамата веронци, Изобретателната влюбена, Саломе. Същият този Христофор Недков е „и майка и баща” за шестнайсетте млади студианти на Сцена 99. В събота те ще отпразнуват десет години с премиера на Жената отсреща и документален филм за студията. Сценичната треска продължава...


Фори, през какво мина Сцена 99 за десет години?
През много неща минахме. Първо имаше една много бойна група от нахъсани млади хора. Беше трудно, но стратирахме с петнайсет-шестнайсет етюда. Повечето от тези “деца” вече са актьори на професионалната сцена. Някои са в НАТФИЗ.

Значи студията е трамплин към голямата сцена…
Тук подготвяме децата за “кухнята на театъра” – от алфата до омегата. Но винаги съм казвал едно: че студията ги подготвя не толкова за театъра, а за живота!

Кои са топ-представленията на Сцена 99?
Спектакълът Шекспир има седемнайсет представления на камерна сцена. След това мюзикълът Докосни ме беше много възлов също. Годината е 2003-та. Въпреки успехите, Сцена 99 по това време се беше превърнала във Франкенщайн... Личните интереси бяха поставени над тези на студията. И тогава реших да я закрия, защото се случиха конфликти между нас в екипа. Много драматично го изживяхме всички от студията. След няколко месеца я възобнових. Последваха много хубави спектакли.

Вие сте си като едно творческо семейство... С много любов и разочарования.
Да, аз много държа да бъдем едно цяло. Имаме си традиция по големите празници да се събираме всички. И сега продължаваме да го правим.

Кои са най-любопитните случки в Сцена 99 за тези десет години?
Имаме интересни спомени. Няма да забравя, след една премиера се случи катастрофа с един от студиантите ми. Слава Богу, нямаше сериозно наранени и жертви. Но минахме през целия цикъл по болници, полиция и т.н. И същата вечер ни предстоеше още една премиера. Въпреки случката, представление имаше! Спомени са оставили и пътуванията ни, фестивалите, участията ни на сцена.

Фори, кой е особено важния ти урок за тези десет години?
Разбрах, че всеки може да отключи актьора в себе си. Смятам, че в човек има от всичко и е въпрос на умение да го открие и покаже. Осъзнах, че колкото повече изисквам, толкова повече мога да извадя от моите възпитаници на показ.

Направихте филм за юбилея на студията. Повече детайли за него?
Филмът е микс от кадри на наши продукции през годините, интервюта с екипа на Сцена 99, режисьори, приятели, родители на наши възпитаници и сподвижници на идеите ни. Всички да заповядат в събота в камерната зала на Читалище Родина!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081