Зад кулисите с Георги Кючуков

31 август 2021 текст Галя Николова
Новият свеж глас на родната комедия се казва Георги Кючуков. Стендъп комикът с неслизаща от лицето усмивка и неизменен каскет всеки път разсмива до болки в областта на стомаха публиката си. Без значение дали го гледаме на ARTE Festival или от сцената на безбройните му клубни участия като част от комедийното крю Inside Joke, едно е сигурно – запомнили сме ги. Съвсем заслужено на първото издание на годишните награди Golden Mic Stand-Up Comedy Awards Георги Кючуков си тръгна с голямата награда – Комик на годината и 31-сантиметров златен микрофон, трофей към признанието. Верен на себе си, той възнамерява да посрещне предстоящия си рожден ден с комедиен роуст, а именно Кючуков на грил в Sofia Live Club на 2 септември. Там селектирани комици ще му се подиграват без право на сърдене, а приходите от билетите ще бъдат дарени на сдружение Деца с онкологични заболявания. Точно този комик явно е комплексна личност.


Вие сте комик на годината, победител в конкурса Golden Mic Stand-up Comedy Awards. Как се случи това?
Разкажете повече за конкурса? Случи се така, че чак аз не повярвах. Мога само да изразя суперлативи за организацията, беше просто перфектна. Аплодисменти за Хаштаг, които бяха невероятни домакини. Конкуренцията сред комиците беше изключителна, всички бяха на ниво и имаше доста фаворити сред участниците. Според мен спечелих, защото толкова се раздадох, че след представянето целият бях вир-вода.

Кога започнахте да се занимавате с комедия? Кога разбрахте, че ви се отдава?
До ден-днешен не съм сигурен, че ми се отдава, но пък хората харесват това което правя, та явно го мога. Започнах преди пет години доста случайно. Явих се на мащабен турнир за аматьори, включващ участници от няколко града. В крайна сметка импровизацията ми и липсата на късмет в житейски план се сториха много забавни на всички и спечелих. Оттам всичко започна.

Има ли хора, които все още не знаят какво значи стендъп комедия? Как им обяснявате професията си?
О, разбира се. Макар вече да става доста популярна професия, все още се среща неразбиране. Какво точно представлява – дали е моноспектакъл, дали са вицове...Човек трябва да дойде и да види, за да усети същината. Ако трябва да опитам да го обясня със сухи думи – един човек, който уж е забавен, разказва увлекателно истории. Понякога дълги, понякога кратки, но винаги с цел и надежда да предизвикат смях у вас.

Кое е най-нетрадионното място, на което сте правили шоу?
Може би на хижа Септември, където се получи страхотно. С нетърпие бих повторил.

Откъде черпите вдъхновение за шегите си? Има ли истински истории и разпознават ли се често в тях вашите приятели?
Приятелите ми не просто се разпознават – те дори знаят за какво точно говоря. 90% от нещата, които разказвам, са вдъхновени от моя живот. Личният опит е най-голямото богатство, което може да има един комик. Ако знаеш как да го предадеш на хората, няма как да не се получи. Всеки обича да се свързва с неща, които познава.

Как прекарвате свободното си време извън комедията?
Ох, понякога обичам просто да се завия и да спя. Преди това чета книга, ако може на хамак. Обичам планината, къмпингуването и разходките до водопади и язовири. Така се чувствам зареден, както с енергия, така и с много забавни ситуации.

Какво винаги успява да ви разсмее?
Сериалът Приятели. Абсолютно всеки път. За мен това е класика, която никога няма да остарее, нито да омръзне. Моите колеги също винаги намират начин да ме разсмеят.

Каква е тайната на добрата шега?
Да се усети като лично преживяна. Нищо не може да се сравни с усещането, че една история е разказана автентично и с истинска емоция.


Избрали сте да отпразнувате рождения си ден с благотворителен роуст – разкажете ни малко повече за идеята и концепцията?
Тази година реших да направя нещо полезно около празника си. По принцип сме правили доста благотворителни събития и с удоволствие ще продължим традицията. Смятам, че е наш дълг да бъдем полезни с това, което умеем. Аз съм сериозен фен на формата роуст. Участвал съм в два такива – на Тео Чепилов, един страхотен комико-сценарист, както и на Иван Динев-Устата, когото всички познават. Събитията се получиха прекрасно и реших, че е дошъл моментът и аз да тествам собствената си търпимост. Не исках да е просто така, а да има някаква полза. Затова всички приходи ще дарим на Център за деца с онкохематологични заболявания. Надявам се да дойдат повечко хора и да зарадваме дечицата.

Какво да очакват гостите от събитието на 2 септември Кючуков на грил?
Нека очакват солени шеги без никаква цензура и обилно изчервяване от моя страна. Нека очакват и невероятни комици. Надявам се да се забавляват, да си кажат наздраве и да се чувстват доволни от това, че са подкрепили нещо значимо с присъствието си.

Какво следва после за Георги Кючуков?
Следва да взема Оскар някой ден, но засега просто ще забавлявам хората. Надявам се всички да сме здрави и щастливи.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.