Какво гледа Александър Хаджиангелов?

21 януари 2022 текст Дани Николова снимка Гергана Дамянова
„Няма да стане. Анушка вече е разляла олиото“ е една от най-значимите реплики от култовия роман Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков, която предизвиква огромни размисли за религия, съдба, философия и така нататък. Също така е и една от най‑забавните. Е, комсомолката Анушка действително разлива олиото, на другаря Берлиоз това му коства главата, а какво става впоследствие, гледаме на сцената на Младежки театър Николай Бинев. В постановката участва и Александър Хаджиангелов, при това в една от най-важните роли – тази на Майстора. Ние ще гледаме него, а какво гледа той, когато не е никой друг освен себе си (тоест, млад талантлив актьор, носител на Аскеер и номинация за Икар)? Това предстои да разберем.


Право в емоциите
Няма изненада. В категория „старо, но златно“ без никакви съмнения на първо място поставям В обувките на Сатаната (Breaking Bad). Сериал, който промени погледа и интереса ми към телевизионните продукции изобщо. Майсторски изработен във всяко отношение. За играта на Арън Пол и Брайън Кранстън е казано много, дори и от великия Антъни Хопкинс, който буквално „се обяснява в любов“ на създателите на сериала. Като доживотен фен на Брайън Кранстън ви препоръчвам с две ръце и Ваша чест (Your Honor), прекрасен и силно въздействащ. Безапелационни десет епизода.


Занапред в списъка
Градинари (Landscapers) e сериалът, ангажирал ме в момента. Оливия Колман и Дейвид Тюлис са главните роли в него. Впечатляващи британски актьори. Интригуващ, различен и с приятно чувство за хумор, сериалът разказва истинска семейна криминална история. Чакам развръзката с нетърпение. Очаквам и новите сезони на Короната (The Crown), Мандалорецът (The Mandalorian) и Съни бийч. Не робувам на жанрове, затова и сериалите, които нямам търпение да гледам, са толкова различни. Въпреки „жълтата“ окраска, обгърнала напоследък кралското семейство, Короната e истинско пиршество за сетивата с висока художествена стойност без съмнение. Макар че Мандалорецът първоначално предизвика смесени реакции в мен, все пак си оставам фен на вселената на Междузвездни войни, тъй че винаги бих дал шанс на произведение, свързано с нея. Съни бийч пък според мен е един от добрите български сериали. С ясен жанр и добро изпълнение. Поздравления за целия екип.
В очакване на...
Новият, свързан с Игра на тронове, a именно Домът на дракона (House of the Dragon).


Престъпления и наказания
С интерес гледам сериали в стил скандинавски ноар драми. Криминалният и трилър елемент в тях ме държи на тръни винаги. Бих препоръчал Сорйонен (Bordertown), Мостът (Bron) и В капан (Trapped). Харесах също и българските Дяволското гърло и Отдел издирване. Да бъда част от такава бъдеща българска продукция за мен би било предизвикателство и удоволствие.


Голямото кино
Запален съм по фантастиката, затова за филм, естествено, ще посоча Властелинът на пръстените (Lord of the Rings). Обожавам книгата, екранизациите и всичко свързано с тях. Със сигурност влизам в категорията нърд, когато говорим за вселената на Толкин. Дано новият сериал, който се снима в момента, да достигне, а защо не и да надмине този шедьовър. Ново кино Парадизо пък е произведение на изкуството. Филм, който всеки трябва да гледа. Пък и аз да седна да ви говоря що за режисьор е Торнаторе, е смешно. Гледайте задължително. Наелектризиращият живот на Луис Уейн (The Electrical Life of Loise Wain) е последният филм, който гледах. Вдъхновен е от съдбата на реално съществуваща личност, с Бенедикт Къмбърбач и Клеър Фой. Магичен. Необичаен и пълен с трудности е животът на персонажа, обект на екранизация. Филм за силата на любовта между хората и изкуството като спасение.Майстор на превъплъщението
Може да ме гледате в голяма част от репертоара на Младежки театър Николай Бинев, както и в Портретът на Дориан Грей на ДТ Никола Вапцаров, Благоевград. Ще го играем на 29 януари в театър Азарян. Най-новото заглавие в афиша на Младежкия театър е Майстора и Маргарита. Роман, който няма нужда от представяне, и сценична адаптация, която трябва да бъде видяна и преживяна. Няколко сюжетни линии, магия, любов, изкуство, сатира. Интересът към спектакъла е огромен, така че всички желаещи да го видят трябва отрано да потърсят билети. Следващите дати за представления са 28 януари, 4 и 27 февруари.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.