Бърза помощ

24 юни 2010 текст Елена Пенева, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио
Марий Росен не е от хората, на които можеш да лепнеш етикет и да си сигурен, че утре няма да се е превърнал в нещо абсолютно различно. Познаваме го като актьор, театрален режисьор и артист на свободна практика. Последно се възхитихме на интересните му режисьорски решения в Пластилин в Сатирата, както и на Хамлет в Художествената академия тази есен. А когато дърветата се разпъпиха, той цъфна с адски интересния музикален проект Help Me Jones заедно с Константин Тимошенко. За няколко седмици цветният дует направи дебютен концерт, записа участие на Mellow Music Festival и получи покана за Exit 2010.


Накратко – как се случиха нещата с Help Me Jones?
С Костя се запознахме в Естония на уъркшоп по видеоарт, после станахме приятели. Първото нещо, което направихме заедно, беше един ненормален пърформанс. Тогава ми беше интересен видеоартът и имах идея за това как човек да създаде извънземно със свои средства. Получи се много добре, защото той пускаше музиката, докато извънземното се появяваше от едни стаи, после една кола го взимаше и политаше в едни полета – беше много шантаво. Направихме това, после той се прибра в Казахстан, а аз в България.

Какво ви свърза наново?
Ние си останахме приятели, продължихме да си пишем по интернет, докато един ден той не ми се обади и не каза, че идва да живее в България. Преместването му стана, защото в Казахстан си е малко страшничко и ще става още по-страшно... Но сега и в България е страшно – трябва да измислим следващата дестинация за бягство.

Как стигнахте до музиката?
Костя се занимава с музика от много години и е имал няколко банди преди това. Аз съм пял в мюзикъли, още в училище изпях най-правилно от целия клас Бетовен и ме набутаха в хора. Един ден просто записахме парче, а Help Me Jones се роди една вечер, когато импровизирахме заедно. Не е някакъв добре замислен стратегически ход. Аз подавах текст, той – някакви заготовки, посвирихме и се получи много интересно. Името дойде със смях. Една вечер мислехме какво да е, и help me, help me, той каза Jones и така си остана... Костя имаше концепция за стила и посоката на музиката – той е луд на тема диско, аз пък донесох ню уейва и така се получи – диско ню уейв.

Вече направихте клипове към две от парчетата. Кой ги измисля?
Всичко в групата се случва на приятелски начала и без никакви пари. Режисьорката на клипа към парчето ни Rage of Mine Мария Арангелова е наша приятелка, тя чу няколко песни и всъщност си избра да направи тази. В крайна сметка единственото, на което Мария държеше, беше Невена (момичето в клипа – бел. авт.). Аз я видях без грим, без токчета, с нормална коса и без голотата й и ми се стори много красива. След това на снимачната площадка заприлича на извънземно, хаха. Много е ефектна и има изключително присъствие. Нашата музика в момента е арена за свободна изява, защото няма намесени пари.

Ще има ли още клипове?
Всъщност и третият клип вече го има – към песента Skype Me Over. За него накарахме хората да се включат към един скайп акаунт и да махат пред камерата. Ще има и четвърти, и пети, и шести клип, защото имаме готови идеи, които предстои да бъдат заснети. В интерес на истината никого не сме насилвали да участва – много приятели сами пожелаха.

Как така всичко се случи изведнъж?
Божа работа. Да, ние искахме да направим клип и лекичко да движим нещата, защото този проект ни вълнува, но когато клипът беше готов и излезе в интернет, изведнъж предизвика вълна от интерес. Поканиха ни на фестивала Mellow, а една много тъжна неделя си седях в мрачно настроение вкъщи и ми се обади една приятелка сръбкиня и ми каза, че някакъв нейн приятел искал да се срещне с нас за един сръбски фестивал. Приятелят й се оказа селекционерът на Exit, който ни покани да свирим на сцена Eleкtrana, без изобщо да ни е чувал на живо. Намерил ни съвсем случайно в интернет, гледал клипа, слушал музиката и много ни харесал! Като историята на Пепеляшка, аз съм една музикална Пепеляшка, хаха. Само да не се превърна в тиква.

Отдавна пишеш текстове за Nasekomix – има ли песен, която си се чудил дали да запазиш за себе си?
Хаха, обикновено докато си тананикам нещо, разбирам за кого е. Но имам един грях с едно парче – Мракът свети, за което дадох на Рони текста на български, обаче след това не спрях да си го тананикам, не ме остави на мира и я помолих да ми го върне. Трябваше аз да го изпея, просто не ме напусна. Точно тази песен взриви публиката на Mellow.

Какво се случва с театъра и постановката на Хамлет – ще се играе ли още?
Водим разговори с директора на Художествената академия, където поставихме Хамлет с Валерия Вълчева в скулптурното Ателие 40. Но представлението е скъпо – в него играят 11 актьори и ние искаме те да бъдат добре платени. Спомням си, че когато кандидатствахме за финансиране в Министерството на културата и разбра колко пари ни трябват, една експертка се възмути и ни попита защо не го направим с трима актьори. Въобще отношението на настоящото правителство към българската култура е като на мащеха – има желание тя да не съществува, защото политическата класа в момента не я разбира и не я смята за необходима.

Но наскоро спечели финансиране на твой проект.
Да, но още не са отпуснали парите. Става дума за испанска пиеса – Отровата на театъра, която ще правя с Валентин Ганев и Пламен Великов. Ситуацията в нея е много интересна и крайна. Разказва за един маркиз, който урежда клопка за млад, нашумял и амбициозен артист. Кани го в дома си и го поставя в житейски капан. Ситуацията разкрива невероятни неща за природата на човека и на театъра. Искам да бъде сетивно и коремно изживяване – да цапардоса публиката.

Разбрах, че започваш репетиции и в Сатирата – какво да очакваме там?
Да, тази седмица. Ще правя последната пиеса на Елин Рахнев, за което много се вълнувам. Когато ми дадоха да прочета текста, страшно се впечатлих от неподправения младежки идеалистичен патос в него, странен за човек като Елин, който вече не е младеж –
нито в живота, нито в драматургията. Изуми ме, че в днешно време някой може да бъде така по детински откровен. Но аз имам нуждата да пресъздам и изразя този идеалистичен патос. Не искам да издавам хода на действието, който е много интересен, но става дума за интервю за работа с много неочаквани последствия.

Какво още ти предстои през лятото?
Е, всички тези неща – театър, клипове, фестивали и живи участия. Наскоро записахме и песен на български, имаме няколко такива даже и звучат много по-различно.

Help Me Jones свирят на сцена Elektrana на фестивала Exit в Нови Сад, Сърбия, 9 юли, 153лв пакетна цена за фестивала

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.