Малка червена звезда

21 октомври 2010 текст Никола Шахпазов
Диджей дуото The Smugglers Collective бяха първите, което започнаха истински суинг партита в София, а тази събота са ни подготвили още едно събитие без прецедент тук. В Soul In Da Hole за първи път ще се вихри истинско бурлеска шоу – с джаз от секстета на Мишо Йосифов, жартиери, силни, стилни и съблазнителни танци, кокетни найлонови чорапи и изпълнителките от парижката трупа Neo Retro на влиятелната Lady Flo. Малко преди истинската тръпка от шоуто поговорихме с вероятно най‑симпатичната от трите гостенки – синеоката Lada Redstar. Зад псевдонима й открихме сходни музикални интереси, романтика и балканска жар.


Въпреки че от години живееш в Париж, си родена на Балканите. Къде по-точно?
Прав си! Аз съм източноевропейска жена и дори се гордея, че съм точно такава. Обичам и уважавам източноевропейските жени – тяхната сила, инстинктът им за оцеляване, провокативната им персоналност и красотата им, разбира се. Родена съм в Сараево, тогавашна Югославия. И все още се чувствам югославянка, въпреки че такава държава вече не съществува. И не смятам да се поддавам на омразата, която се появи като следствие от войната. Може би това е глупава и романтична носталгия. Но аз съм глупава. И романтична.
За да продължа разказа си, през 1992, когато бях съвсем млада, се преместих в Италия. Впоследствие продължих да пътувам – обикновено преследвайки синеоки момчета, в които систематично се влюбвах. Последователно живях в Белгия, Лондон, Турция, накрая – Франция. Ако трябва да съм точна, току-що се преместих в Берлин. Този път няма намесено синеоко момче... Твърде неприятно всъщност – трябва да поработя над въпроса.

Кога разцъфна любовта ти към бурлеската – преди или след като напусна Сараево?
Мисля, че бурлеската винаги е била част от мен. Баба ми беше страхотна жена – истинският стереотип на красотата на Изтока. С чудесна златна коса и сини очи – невероятно изваяна, изглеждаше божествено на всяка снимка. Гледам на нея като на модел за красота и женственост, винаги ме е вдъхновявала.
Странно е – наскоро получих имейл от едно бивше гадже, с което прекарах чудесно лято, докато бях тийнейджър. Не се бяхме чували поне от десет години, дори не знам откъде е намерил имейла ми. Написа ми, че си ме спомня като едно много срамежливо момиче и е учуден, че съм станала толкова екстровертна жена. Дори не се бях замисляла над това колко съм била различна преди, но предполагам, че просто съм следвала своя път към това да стана жената, която съм днес. Когато открих женствеността си и придобих увереност в онова, което съм, в тялото и движенията си, тогава се влюбих и в бурлеската. Защото бурлеската е най-красивият и силен израз на женствеността.

Сама ли измисляш номерата си, или работиш с хореограф?
Правя всичко сама. Обичам всичко да е под мой контрол и би било малко стресиращо да допусна други хора до моите произведения. Всъщност точно измислянето на номерата е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие в работата. Тръпката от новата идея, търсенето на подходяща музика, подготвянето на костюмите... струва ми се, че това ми доставя дори по-голямо удоволствие от самото представление! И не би било хубаво някой да ми отнеме това малко удоволствие, нали?

А какво е най-важното, за да може една бурлеска да бъде ефектна?
Само едно нещо – съблазън. Можеш да съблазняваш с красиви костюми. Можеш да го правиш с движения. С елегантност. Няма значение как, но е важно публиката да наблюдава като хипнотизирана.

На Burlesque Revue в София ще изпълниш коронния си номер Balkan Tease. Би ли ни го описала накратко?
О, нямам никакво намерение да го описвам, дори да ме отвлечете, да ме измъчвате и да ме заплашвате, че ще умра в страшни мъки. Не предпочитате ли очакването? Не искате ли малко мистерия?

Бурлеска културата е съвсем непозната в България. Смяташ ли, че нашата публика ще реагира адекватно на представлението?
Сто процента сигурна съм, че ще бъде така. Любопитната и нова публика винаги е най-добрата. А страстна публика като тази на Балканите е нещо още по-добро. А съм сигурна, че софийската публика ще бъде оооще по-добра! Така че всичко е във вашите ръце – не ме разочаровайте!

Франция (и Париж в частност) ли е сърцето на бурлеската?
Някога вероятно е било така, но днес едва ли точно Франция е сърцето на бурлеската. Уверена съм, че днес всъщност е Лондон. Няма нужда да търсиш дълго и надалеч, за да откриеш рая – той е в Европа. Лондон е прекрасен град, пълен с толкова много творци. Сцената там е изключително жива, много иновативна и страхотно вдъхновяваща. В Лондон можеш да отидеш на няколко различни бурлеска представления абсолютно всяка вечер. Къде другаде би могъл да намериш нещо такова?

Знаем колко е важна музиката за всяко такова представление. Каква музика предпочиташ ти в свободното си време?
Ето предупреждение към всички журналисти – ако искате безкрайно дълги отговори, питайте ме за музика. Тук ще се постарая да бъда кратка... Обичам класическа, оперна музика. Мадам Бътърфлай и Кармен на Бизе вероятно са най-любимите ми произведения. Обичам и Мария Калас – тя е истинска дива. Обичам джаз – Гершуин и Глен Гулд. Обичам и суинг. Дори можете да ме видите на обложката на една великолепна компилация – Swing Party, направена от любимите ми диджеи Bart and Baker. Обичам красивите певци. Например Фред Бускалионе, най-великият италиански изпълнител на всички времена. Обичам рокенрол, разбира се. Във всички негови форми – рокабили, глем, слийз, метъл (защо не? Обожавам Леми Килмистър!). Ако рокът е Сатаната, то нека бъде неговата жена.

Sofia Burlesque Revue е в Soul In Da Hole, 23 октомври, 22:00, 15/20/30/40лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.