Италианската афера

10 ноември 2011 текст Никола Шахпазов
С учудване и нескрито задоволство наблюдаваме как бурлеската се настанява удобно в софийския културен календар. И се готвим за четвъртото Sofia Burlesque Revue на 19 ноември, защото то е гаранция за среща с добре познатите водещи – парижката легенда Lady Flo и белгийският ентъртейнър Benny Blue, но и задължително изненадва с нещо ново. Този път акцент ще бъдат представленията на две италиански дами – Жанет Фишието и Dolly Lamour. Чухме се с последната за сладострастен разговор за порцеланови фигурки, бурлеската като изкуство и появата й на корица на италианския Playboy.


Защо избра артистичното име Dolly Lamour?
Още като дете в семейството ми ме наричаха bambolina (тоест dolly, кукличка), защото приличах на порцеланова фигурка. Същото се случи и когато започнах да изнасям представления – бях само на 19 и арт директорът на клуба избра за мен името Dolly. Реших да го запазя и за последвалата ми кариера на модел и бурлеска артист. Бях уверена, че по някакъв начин прякорът ще ми донесе късмет и стана точно така. Добавих Lamour, защото имам един вроден недостатък – не мога да живея без любов. Но в момента се опитвам да отстраня този дефект, хаха.

Различно ли е алтер егото ти Dolly Lamour от теб?
Не, двете са абсолютно еднакви, особено в своята душевност. Е, може би Dolly Lamour носи повече грим.

Популярна ли е бурлеска културата в Италия?
За жалост при нас бурлеската не е култура, а модно течение. Малко хора наистина искат да знаят повече за историята на водевила и бурлеската, както и всички важни детайли около историята на костюмите, известните изпълнители от миналото или пък популярните театрални продукции като Ziegfeld Follies на Broadway или Folies Bergеre в Париж.

Кога и как се запозна с бурлеската?
Казано по-точно – влюбих се в нея, когато за първи път бях на бурлеска представление на агенцията Voodoo De Luxe. Казваше се Royal Burlesque Revue и се проведе в клуб Connie Douglas. Тогава имах възможност да се срещна с арт директорите и мениджърите от агенцията Виргил и Иван. Те бързо ми насрочиха прослушване – отношенията между нас бяха любов от пръв поглед.

Какво гарантира дълголетието на бурлеската, която просперира вече няколко столетия?
Бурлеската е родена във Викторианската епоха – сред тогавашните театри, кабарета и клубове. Тя произлиза директно от водевила и вариететните шоута, затова съм уверена, че бурлеската няма как просто да спре съществуването си. Тя е безкрайна като самото изкуство. Бурлеската е пародийна, тя преминава през вековете, разказвайки за животите и мислите ни, за проблемите в обществото. Така че тя винаги ще процъфтява, особено в сегашната епоха, в която жените сякаш забравят своята идентичност и женственост.

Кога всъщност е била Златната ера на бурлеската?
Със сигурност това са 20-те и 30-те години на миналия век. Заради естетиката, както и вълната новости и промени, които се случват в този период.

Има ли някой бурлеска изпълнител, който поставяш по-високо от всички останали?
Уважавам всички просто защото се представят със смелост и страст. Но съм истински влюбена в танцьорките и актрисите от миналото като Теда Бара, Ала Назимова, Мата Хари, Клео дьо Мерод, Жозефин Бейкър, Мистингет и много други…

Сама ли подготвяш представленията си, или работиш с хореограф?
В изпипването на всеки детайл от представленията ми помага моят талантлив учител по танци и хореограф Милена Бисако, която е и част от семейството на Voodoo De Luxe.

Кое е любимото ти изпълнение?
Abracadabra, разбира се – моята вуду/черна магия… Появявам се на сцената, облечена като жена вамп, като вещица, готова да използва най-адската магия, за да направи един мъж свой. Заклинателка с лице на ангел и душа на дявол. Но истинското послание всъщност е: никога не ставай жертва на любовта, контролирай я, ставай по-силен чрез нея.

Какво ще представиш на Sofia Burlesque Revue?
Ще представя три свои неща. Първото е Harlem Dancer – вдъхновена от квартала в Ню Йорк през 20-те. Със задимените заведения като прочутия Cotton Club, в който танцьорките били накичени с популярните тогава екзотични и ориенталски дрехи.
В La Luna пък ще усетите аромата на рози, романтиката на нощното небе с полумесеца, немите филми. Облечена съм изцяло в бяло, обгърната с мечтателна и меланхолична атмосфера. И… Abracadabra, разбира се!

Пристигаш тук заедно с Lady Flo и Жанет Фишието. Работила ли си и друг път с тях?
О, да! Обичам и двете! Lady Flo работи с Voodoo De Luxe от 2009 и съм имала възможност много пъти да я срещам и да я гледам на сцена. Тя е чудесна певица, комедийна актриса и водещ. Жанет пък ми е много близка приятелка и един много своеобразен бурлеска изпълнител. Основните й вдъхновения са от цирковия жанр и т.нар. sideshows от 30-те.

Съвсем наскоро те снимаха за корицата на италианския Playboy – вълнуващо ли беше?
Със сигурност беше изненадващо, когато от Playboy се обадиха с предложението си! От друга страна, нормално е, защото в този брой на списанието се представя италианската бурлеска сцена. Но пък ние сме обезсмъртени като първите такива изпълнители на корицата на Playboy… а и беше доста забавно!

Sofia Burlesque Revue е в Sofia Live Club, 19 ноември, 21:00, 25лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.