• Как да не я обикнеш?

  29 януари 2009

  Петя Златанова

  Няма как да не я запомниш на сцената. Очите й те пробиват трайно и надълбоко. След края на спектакъла се чудиш дали е жена от този свят... Освен преливащия талант, Гери има нещо много уникално: ренесансова красота. Тя се усеща дори в начина, по който се движи на сцената. Иде ти да си я затвориш в златна кутия. Само за теб.
 • .
 • Бунтът на поета

  22 януари 2009

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Тома Марков и Мартин Карбовски говорят много, но не забравят и да действат. В края на миналата седмица направиха две акции с общата цел да надупчат културата и да разбият на парчета старото време. Първо стреляха по паметника пред НДК – на 16 януари по обед. На следващия ден вилняха на сцената на Сфумато – под прикритието на литературно четене чупиха часовници и рецитираха с чувство най-добрата градска поезия, която може да се купи с пари – тяхната. Ние също бяхме в залата, смяхме се и пляскахме. После, вместо да си говорим с нашите бунтовници в студеното фоайе на театъра, приехме поканата им да отидем някъде да “изпием спечелените пари” – както правели великите поети някога. За мястото на (свещено)действието спонтанно, но толкова тематично беше избран клуб Библиотеката.
 • Място за вяра

  15 януари 2009

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  В лова за интересни дрехи минаваме редовно през чудния малък бутик Paradise Garage и напоследък все по-често се оказваме в пробната с някоя красива и оригинална рокля с етикет VЯRA. Попитахме и разбрахме – зад тази марка стои същата Вяра Бориславова, която споменаваме покрай разни модни събития, особено акциите на Нели Митева в шоурума на Иван Асен 22. Дойде моментът да се срещнем с Вяра и очи в очи – намерихме я в ателието й и поговорихме за новата й колекция, улиците на Париж и голямото чудене пред гардероба. Тази година чакаме да отвори и собствено си място за VЯRA.
 • Дух а ла Капон

  8 януари 2009

  Петя Тодорова

  Новата година ни посреща с нова театрална премиера. В нея участват пловдивски актьори и за разнообразие театралната сцена този път е изнесена в културен център Тракарт. Това никак, ама никак не е случайно. Освен благодарности към Жорж Трак, който безкористно предоставя част от простанството на Центъра в името на Мелпомена, режисьорът на постановката отправи и предизвикателство към ценителите на драматичното изкуство, като издаде малка част от изненадите, които ги очакват. По-голямата, в присъщия си стил, запази в тайна, за да е пълно удоволствието от спектакъла. Става въпрос за Леонард Капон, дългогодишен режисьор в Кукления театър, когото малки и големи познават от оригиналните му постановки за деца и... не само.
 • Дълбоко гмуркане

  8 януари 2009

  текст Галина Керемедчиева, снимки личен архив

  Кристин Шарков е нескромно млад, но има самочувствието да направи своя професионален дебют с една зрелищна провокация, като се гмурне дълбоко в темата за морала. Тази година завършва театрална режисура в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов в класа на проф. Красимир Спасов. Като студент е работил по Дон Жуан или каменният гост от Молиер и Войцек по Георг Бюхнер; асистирал е Явор Гърдев във филма Дзифт и в последната му постановка на сцената на ДТ Стоят Бъчваров - Калигула. От три месеца репетира с варненската трупа Макбет от Хайнер Мюлер и разсъждава върху понятията добро и зло, без да сочи с пръст.
 • Сцени от един театрален живот

  24 декември 2008

  текст Ирина Маринова

  Познаваме Десислава Шпатова като един от най-атрактивните, смислени и иновативни млади български режисьори. Ужасно харесахме Психоза 4:48 по Сара Кейн, Отделената глава по Айрис Мърдок и Летене по Олга Мухина. Този сезон Десислава ни изненада с поредния си нестандартен театрален опит – собствената й драматизация по Бергман Сцени от един сеемеен живот или изкуството да смиташ боклука под килима, която се играе в Драматичния театър в Пазарджик. Заслужава си горивото и времето, защото е силна, истинска и вярна на оригинала интерпретация. И докато се чудите кога да запалите колата и да отидете, ви подсещаме, че на Десислава є предстоят още поне две премиери през новата година – по класиката на Зюскинд Гълъбът и по пиесата на Яна Борисова Тихи невидими хора. Още подробности идват от самата нея – малко, но лични.
 • Да срещнеш Анастасия

  20 ноември 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  Анастасия Ингилизова е от онези актриси, заради които сме в залата на всяко представление. Защото умее само с един поглед да покаже за героя си повече, отколкото с 5 монолога. Защото е вълнуващо да я следим дори като второстепенен персонаж и защото е еднакво интересна в комични и драматични образи. Отдавна искахме да се срещнем с нея лице в лице и ето, че дойде идеалният повод – Инстинкти, първата премиера на Театър 199 за този сезон, в която Анастасия играе не една, а цели три главни роли.
 • Наша гордост

  20 ноември 2008

  Петя Златанова

  За него белите маратонки са чаровно минало. Има неприлично дълга биография за 38-те си години. Прави изкуство без дъх. Известен е с ролите си във филмите Изпепеляване, Подгряване на вчерашния обяд, Среща; автор на пиесата Ерос и поетичната книга Катапулт; автор на музиката към 65 театрални спектакъла, 10 игрални и 4 документални филма. Композитор на саундтрака към киношедьовъра Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, който вече е на световния музикален пазар.

  Детството на госта ни минава под липите на Стара Загора. Оказва се обаче, че за 75-те си роли в театъра, досега не е играл нито веднъж на сцената тук. На 24-ти ноември това ще се случи - ще го гледаме в Малка пиеса за детска стая.

   

 • Дадено ми е да пазя детето в себе си

  30 октомври 2008

  Петя Златанова

  Дами и господа, да посрещнем хита на сезона - Здравейте, аз съм ваш’та леля! Новото премиерно представление на Държавна Опера Стара Загора е на 5-ти ноември (оригиналното име на мюзикъла от О. Фелцман е Лелята на Чарли). Главната роля на новия културен факт е поверена на „обичайния заподозрян“, незаменимият любимец на народа: Руслан Мъйнов!
 • Така се работи в Европа!

  23 октомври 2008

  Петя Златанова

  Дългогодишен директор на Кукления театър в Стара Загора. Винаги грее с усмивката си, жизнерадостен, пълен с енергия и оптимизъм. Успешен мениджър и творец в едно. Създал много нови и прогресивни проекти, запазвайки традициите в куклено-театралното изкуство в Стара Загора, градени поколения назад. Театърът има 51-годишна достойна история с над 300 постановки от български и световни автори.
 • Старозагорският театър е зареден с младост

  15 октомври 2008

  Петя Златанова

  Колко е важно да бъдеш сериозен е новият потенциален сценичен хит на Драматичен театър Гео Милев. Оскар-Уайлдовият хумор ще вдъхне изтънчен и очарователен стил на старозагорската публика. На сцената в персонажите на ирландския декадент, живял преди век и половина, ще се превъплътят любими за публиката артисти. За тях ще поговорим подробно в интервюто с един от корифеите на българския театър проф. Красимир Спасов. Спектакълът не би бил възможен без великолепната сценография на Марина Райчинова и Теодора Лазарова, хореографията на Веселин Ранков и превода на Красимира Тодорова.
 • Добрият стил трябва да се отглежда

  9 октомври 2008

  Петя Златанова

  Режисьор, театровед и директор. Очаквано добра комбинация за шеф на Драматичен театър Гео Милев. Иде реч за младият и свойски креативен театрал Александър Събев. Неспокоен и търсещ дух, симпатично странен и докрай отдаден на театъра. Започваме разговора си неангажиращо и лежерно... стъпка по стъпка към сърцевината на интервюто – новият творчески сезон, премиерните заглавия и тенденциите в репертоара на старозагорския театър.
 • Да не забравяме, че сме българи преди всичко

  2 октомври 2008

  Петя Златанова

  Обичате ли да ходите на опера? Мислите ли, че това е много старомодно? Поне оперета, мюзикъл или балет...? Мисля си, че следващите редове ще възбудят поне любопитството ви да се уверите какво ще предложи новият сезон на Старозагорската опера! Веселин Стойков – директорът на Държавна опера Стара Загора е енергичен и креативен професионалист, който иска да привлече по-младата публика в залите на Операта.
 • Рапсодия в черно

  25 септември 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  Явор Гърдев вече владее света на театъра и реши да опита как е в киното. Първата му крачка – Дзифт – е толкова голяма, че го гледаме със страхопочитание. От месеци слушаме през кой фестивал е минал и с какви награди се връща, а наскоро в суматохата се включиха и холивудски продуценти с предложение за римейк. Най-накрая тази седмица Дзифт ще потече и по нашите екрани, както пише на плаката му, а Явор трябва да отговаря на въпроса как, по дяволите, успя да направи толкова добър филм. Докато не изпуска от очи новата си постановка на варненска сцена и се стяга за още два удара в киното. Наистина как се питаме и ние.
 • Преклонената главица сабя не я сече

  16 септември 2008

  Петя Златанова

  На 19 септември е премиерата на новата постановка на Драматичен театър Гео Милев по пиесата на Камен Зидаров Иван Шишман. Сценичният вариант е на Мария Донева, сценографията е на Теодора Лазарова, музиката композира Мартин Каров, който играе и ролята на Нури бей. В кожата на Цар Иван Шишман влиза номинираният за Аскеер 2008’ Тигран Торосян. Сред актьорите са още Христофор Недков, Елена Азалова, Светла Тодорова, Димитър Митев, Бойо Боев и Димитър Живков. Под режисурата на Ивелин Керанов това представление задава въпроси за корените ни, за историята ни, за родовата и националната ни чест.
 • Лирично отклонение

  11 септември 2008

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Румен Баросов говори сладкодумно и наглед спокойно, но няма как да скрие ентусиазма си – наближава организирания от него и Ясен Атанасов София: поетики. Определено има повод за гордост – 8 години след първия български фестивал, обединяващ градска поезия и модерна музика, най-сетне дойде време за продължението. А то се очертава страхотно – 32-ма поети, 15 банди и диджеи, 3 танцови миниатюри и 1 вечер на арт импровизацията, на 21 септември, под открито небе, до езерото с лилиите.
 • Обичам да усещам публиката

  3 септември 2008

  Петя Златанова

  Обича да казва, че е от младата кръв в Старозагорския Драматичен театър. Лицето му сменя настроения, понякога толкова шеметно, че ти е трудно да ги осъзнаеш поотделно – засмян, самовглъбен, учуден, сериозен, невинно-саркастичен, яростен, блажен... Всичките му физиономии си приличат по това, че в нито една от тях не усещаш грам злоба. Спори се, дали актьорът трябва непременно да бъде високоинтелигантен. Със сигурност за Константин Икономов това е голям плюс. Има всенародната любов от ролите си в Сънища наяве, Великолепният рогоносец, Учител, Двамата веронци, Тестостерон. Карлсон, който живее на покрива е новият мюзикъл от сцената на Драматичен театър Гео Милев. Почитателите на даровития актьор без замисляне биха се досетили, коя е ролята му.
 • 2:0 за Полша

  21 август 2008

  Анджей Сарамонович е известен по света и у нас предимно като автора на пиесата Тестостерон, но в действителност името му стои зад едни от най-гледаните полски филми в момента – смешни градски истории, в които отборите на мъжете и жените си бият дузпи, но никой не печели мача. Анджей наистина разбира от тази игра, както всъщност и от нормален футбол, и ще го докаже на наш терен – киноверсията на Тестостерон и последният филм по негов сценарий Лейдис вече пътуват към Варна за кинофеста Любовта е лудост. Сарамонович ще ни ги представи лично след няколко дни, но откликна и на желанието ни да се запознаем предварително и да поговорим за мацките и мачовците, киното, театъра и гмуркането в дълбоки води.
 • Къде си ти, къде съм аз

  20 август 2008

  Петя Златанова

  В средата на август стартира Националното турне на Комиците под логото Лесно е да се засмееш. Христо Гърбов е един от великолепната шесторка с Любомир Нейков, Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев и Петьо Петков. Сега той ни дава отговори на някои любопитни за почитателите на телевизионното шоу въпроси.
 • По гласа ще го познаете

  10 юли 2008

  текст Елена Петрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Доктор Хаус отива на рали. Спокойно, чешитът от култовия сериал не е захвърлил на пистата бастуна и хапливите си забележки. Просто Даниел Цочев, който го озвучава на български, е намерил по?екстремно амплоа – това на разказвач в новата 3D продукция NASCAR.