• Любовта се дава, не се взема

  2 юли 2008

  Петя Златанова

  Той идва от Македония. В името на изкуството. Театърът е неговия духовен дом. Очите му казват: “Красив и умен съм. Зная и мога много, затова заслужавам да ми дадете света!” И не му се сърдиш. Приемаш го такъв.
  Той е Георги Георгиев-Гого. Професията му е театрален режисьор. Постановките: Мърлин Мърло от Николай Коляда, Оле-ле от Здрава Каменова, Малък динамит от Аби Морган (премиерата предстои през септември в Драматичен театър Гео Милев, Стара Загора).
 • .
 • До Русия и назад

  26 юни 2008

  текст Елена Петрова, снимки Аполония

  След години отсъствие от нашата сцена Александър Морфов се завръща в България, за да покаже две постановки, реализирани в театър Вера Комисаржевска в Санкт Петербург.
 • Канела за фенове

  30 май 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  В този материал става въпрос едновременно за театър, поезия и сектор Г на стадион Българска армия. Общият елемент между тях е Елин Рахнев – журналист, драматург и страстен цесекар, способен да представи живота в България като маршрутка или да възпее футболните пристрастия на папата. Срещнахме Елин в едно кафе, на сто метра от Сатирата, и обсъдихме новата му стихосбирка Канела и някои други неща.
 • Нова надежда

  16 май 2008

  текст Ирина Маринова снимки Илиян Ружин

  Боян Иванов е от младите театрални режисьори, които трупат точки с провокативни спектакли като Q4. Рядко минава към София, но този сезон ни изненада в гръб с две дипломни постановки на студенти от НАТФИЗ и НБУ и се закани да направи трета – Слуга на двама господари в Народния. Последното не се получи, но, така или иначе, се срещнахме с Боян да поговорим за театъра като масово изкуство и пакостите в детството.
 • Смело сърце

  21 март 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  След сериала Дунав мост всички побързаха да облепят Йоана Буковска с етикети и не спряха да я сочат с пръст заради разголването и смелостта. Това обаче не я спира да се бори и да продължава напред, а напоследък е особено активна и в театъра, и в киното. Затова решихме, че е време да се срещнем с Йоана и да си поговорим честно в очи за ролите, скандалния имидж и... тези три неща.
 • Видео бокс

  15 февруари 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Гледахме новото видео на Невена от Music Idol и се сетихме, че досега сме си говорили с режисьора Стоян Радев само за театър. А той е отговорен за едни от най-добрите клипове в България, снима купища реклами и мечтае за един добър съвременен български филм. Вече имаме въпроси.
 • Елен в кутия

  1 февруари 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Яна Блажева

  Не излиза много, разхожда кучето си в градинката на Свети Георги, седи на пейки, ходи на тае бо, а лятото рисува върху камъни. Казва се Елен Колева. Съвсем скоро получи филмовата награда в категория Най-добра актриса за ролята си в Шивачки. А всъщност най-доброто предстои, честно.
 • Опасен играч

  21 декември 2007

  текст Елена Пенева, снимки списание Freestyle

  Деян Донков е едно от важните лица на новото българско кино и театър. Трябва да сте го засичали поне като гаден полицай в Изпепеляване, едноок скинар в Деца от восък, или демоничен Дон Жуан в едноименното представление на Морфов. Толкова често е около нас, че почти сме свикнали с имиджа му на лошото момче, което се млати здраво, гледа мазно или отнема и разбива чужди жени. Тези дни обаче Деян сменя посоката и играе объркан и раздвоен между живота и смъртта човек в новото представление на Народния театър под режисурата на Маргарита Младенова – Иванов. Да чуем сега какво се върти в главата и на нашия герой Донков.
 • Един оцелял на сцената

  7 декември 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  През последните два месеца гледахме Владимир Карамазов почти всяка вечер по телевизията. Какво го е изкушило да влезе в ролята на риалити водещ и да окуражава изнемощели робинзоновци някъде на Карибите, няма как да не го попитаме, но главната ни задача е да разберем за какво се готви актьорът Владимир Карамазов на сцената на Народния театър. Пропуснахме досадните въпроси за жените и кокосовите орехи и си говорихме за важните неща – репетициите в живота, пътуванията по света и работата с Крикор Азарян.
 • Храбрата шивачка

  1 ноември 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Александра Сърчаджиева първо ни изскочи пред очите в Мелотвмания по БНТ. След това влезе в НАТФИЗ, направи няколко добри главни роли, а от този сезон е част от трупата на театъра на Армията. За съвсем кратко време Алекс успя да ни учуди със особената си жизненост и талант и с това, че винаги е естествена и усмихната. След като я гледахме в новия и при това добър български филм Шивачки и в очакване на следващата й главна роля във Вампир в Сълза и смях, решихме че сега е точния момент да се срещнем с нея по-отблизо.
 • Талантливият г-н Вълдобрев

  12 октомври 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Стефан Вълдобрев е зловещо зает човек. Както знаем, той е и певец, и композитор на филмова и театрална музика, и актьор, а отскоро и дипломиран кинорежисьор. Даде ни интервю точно след като излъга един човек, че са го задържали някъде и ще закъснее. Ние се възползвахме и поразпитахме Стефан за всичко, което се случва около него. А то не е малко.
 • Първите стъпки на Маша Илиева

  15 юни 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Когато се срещам с примабалерината Маша Илиева, ме впечатлява колко е усмихната и спокойна. И как в същото време не си дава почивка нито за миг. За около 10 минути й се обадиха за още две интервюта, поговори за около 20 деца с асистентката си в школата, записа си кой какво ще танцува, и след като разпредели деня си, така че да стигне навреме за всички срещи, се оказа, че има време и да порепетира за премиерата на Зорба Гърка и да разпредели кой какво ще танцува на представянето на новата й книга. Да, написала е още една книга – детска, за балета и още нещо. Ето какво.
 • Той, Юлиян

  25 май 2007

  текст Елена Пенева, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  В сериала Тя и той Юлиян Вергов хич не беше перфектният мъжки екземпляр. В новия спектакъл на Народния театър обаче очакваме да бъде – той влиза в ролята на идеалния мъж в постановката със същото име, по текст на Оскар Уайлд. Каква е истината за идеалите ще видите лично на сцената, а междувременно Юлиян ни разказа за представлението, порадва се скромно, че се е харесало и сподели ентусиазма си за бъдещето. То включва снимане и плажове...
 • Час по всичко

  18 май 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Ако “човек на изкуството” не звучеше толкова банално, може би щях да нарека Антони Райжеков така. Той обаче не се побира в традиционните рамки. Миналия сезон го гледахме като актьор в Nightsongs. Сега режисира новото представление на Народния театър?– Крап по Бекет, с Наум Шопов. Свири с групата Popara. Прави уникални аудиовизуални инсталации с брат си (последната и най-впечатляваща е Mediabox). Композира музика за филми. Заедно с Весела Казакова се бори за алтернативно пространство за модерно изкуство у нас. Напоследък около него се случиха много неща и за да не изпуснем нишката, се опитахме да синтезираме...
 • Танци с новобранци

  6 април 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Станислав Генадиев и Виолета Витанова са двамата млади хореографи и танцьори, които ни възхитиха още първия път, когато гледахме авторския им проект Имаго в камерната зала в Сфумато. Явно не сме били единствените впечатлени?– тяхното представление се оказа първият танцов спектакъл, награден с Икар. Решихме да се срещнем с тях по повода, но на интервюто дойде само Станислав?– Виолета вече танцува някъде в Испания. И?само с него обаче беше интересно?– поговорихме си за Линга, за бъдещите му планове и за една белгийска мечта.
 • Кукловодна светлина

  16 март 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Допреди година единственият начин да видиш някой от спектаклите на Магдалена Митева?– Туп-туп, 6 000 000 000 бр. или 1,67м ?– беше да отидеш късно вечер в нощен клуб, да си поръчаш едно голямо и да изчакаш да настане пълен, непрогледен мрак само с блещукащи цигари тук-там. Или да отидеш на някой от многобройните фестивали в чужбина, от които напоследък тя се връща винаги с награда. Представленията й са необикновено, чувствено, асоциативно и картинно преживяване на фона на гениалната музика на Владо Ковачев от Cigaretta. Затова просто нямаше как да изпуснем Маги дни преди отново да замине да поставя из Европа. Ето?какво ни разказа.
 • Завръщането на Карла

  9 март 2007

  текст Елена Пенева, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  След като написа и изпя няколко горещи поп хита (I?Wish You, Ти беше, Лъжи ме?– с Руши), Карла Рахал се позагуби от българската музикална сцена. Ние обаче я намерихме, и то по страхотен повод?– новия й моноспектакъл в Народния театър по пиеса и под режисурата на Камен Донев. Оказа се, че в момента основна публика за музикалния й талант са нейният съпруг и бебе. Колкото до театралния?– той е за всеки, който тези дни се завърти около Народния и си купи билет за предстоящата й премиера.
 • Танцувай с мен

  2 март 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Името му е Георги Енчев, но го наричат Гоош. Освен хубав прякор си има цял Център за съвременен уличен танц?– казва се The Center и е единственото място в България, където се учат модерни стилове и най-вече хип хоп и аренби. И след като е обрал не една награда на конкурси по света и у нас, заедно със свои ученици Гоош ще ни покаже що са то хип хоп танците и имат ли те почва у нас?– в граниозен мултимедиен спектакъл в НДК. Останалото?– от него самия.
 • Берлинска връзка

  23 февруари 2007

  текст Елена Пенева, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  Напоследък често чуваме името на Иван Бърнев, все по приятни поводи. След Лейди Зи и Атентаторите (Сълза и смях), сега обаче той ни изненадва с нещо истински голямо?– номинация от фестивала в Берлин за главна роля във филма на Иржи Менцел Обслужвах английския крал. Това е първото появяване на наш актьор на Берлиналето от 20 години насам! И макар че Иван не спечели наградата, ние така се зарадвахме, че побързахме да го намерим и да го попитаме за най-важното преди филмът ще бъде показан на София Филм Фест. Чакаме и се вълнуваме.